El departament de Medi Rural i Marí del Consell Insular d’Eivissa ha posat en marxa la campanya específica ‘Això Sí, és d’Eivissa! Panellets amb ametlla d’Eivissa’, dins del marc general de la campanya ‘Això Sí, és d’Eivissa’ per a la promoció del producte local. Aquesta campanya, que ja es va desenvolupar l’any passat per primera vegada, distingeix els panellets fets amb ametlla de l’illa amb un identificatiu especial i que serà visible als forns col·laboradors: Can Vadell, Can Bufi, Can Blay, Samos Deli, Frutos, Can Coves i Frutos Secos Ibiza.
Respecte de l’any passat, i davant l’èxit i bona acollida que va tenir entre els consumidors i comercialitzadors d’ametlla, aquest any s’han adherit a la campanya dos nous forns i l’empresa Frutos Secos Ibiza. De fet, els comentaris que varen rebre els participants a la campanya per part de molta gent major i experta en panellets, és que amb ametlla d’Eivissa són més dolços i saborosos. Durant aquests dies i a la festivitat de Tots Sants, quan és tradicional el consum dels panellets, els consumidors podran degustar aquest dolç festiu elaborat íntegrament amb ametlla eivissenca. Es tracta d’un dolç molt preuat a Eivissa i Formentera, sent les úniques illes de Balears on es viu aquesta tradició gastronòmica.
L’ametlla d’Eivissa és molt preuada per la seva dolçor i es destinava tradicionalment als dolços de luxe com els panellets o la Salsa, per ser un producte molt saborós. Enguany, es calcula que entre els forns participants a la campanya s’utilitzaran més de 500 quilos d’ametlla eivissenca.
L’ametller a Eivissa és un cultiu que està en forta regressió i només es poden plantejar noves plantacions si els preus de compra surten del mercat internacional a granel, i per això és fonamental crear un canal de comercialització al detall en mercats locals que permetin pagar preus que compensin al productor i incentivin les noves plantacions. Per aquest motiu, la promoció del consum d’ametlla d’Eivissa a través de productes tradicionals com els panellets, i concretament com la campanya d’Això Si Panellets amb ametlla d’Eivissa, o la salsa de Nadal, és l’única manera que un producte de gran qualitat com és l’ametlla eivissenca pugui diferenciar-se front a ametlles de baix cost de plantacions intensives, però de menor sabor.
Al llarg d’aquest any s’han posat en marxa dos noves plantacions d’ametllers a la zona de Sant Antoni, prop del Pla de Corona, dins d’un pla de recuperació d’aquest fruit que ha acompanyat als illencs des de la seua arribada amb els fenicis.