@Noudiari/El departament de Medi Ambient, Medi Rural i Marí del Consell d’Eivissa, ha distribuït 1.300 kilograms de llavor de patata de la varietat antiga eivissenca entre productors professionals, per ser comercialitzades sota la marca ‘Sabors d’Eivissa’. D’aquestes llavors, 550 kilograms han estat distribuïdes a productors ecològics.
Aquesta re-introducció és fruit de la feina realitzada a la Finca Experimental de Can Marines i també en una finca comercial on s’ha verificat el seu comportament productiu positiu.
«D’aquesta manera, després de molts d’anys d’haver desaparegut dels nostres camps, es tornarà a cultivar la varietat tradicional que donà renom a la patata vermella d’Eivissa, el que suposa una aposta de futur per a conservar un dels productes de cultiu més emblemàtic de les zones de regadiu d’Eivissa per la seua importància agrària i gastronòmica», ha assefgurat el Consell.
El prestigi original correspon a una varietat tradicional actualment reconeguda com a varietat de conservació amb el nom “eivissenca” mantinguda en l’àmbit d’autoconsum a partir de llavor no sanejada de baix rendiment i calibres no comercials.
L’intent realitzat fa quinze anys per part del Consell Insular d’Eivissa de recuperar el seu conreu a Eivissa mitjançant el sanejament de virus al centre de referència nacional Neiker Tecnalia (País Basc) no va donar resultats positius en part per un comportament vegetatiu excessiu que va resultar en poca producció i calibres petits.