@Noudiari/ El Consell Nacional de l’Aigua ha aprovat, a proposta del Ministeri d’Agricultura, Alimentació i Medi Ambient, el nou Pla Hidrològic de les Illes Balears, amb 77 vots a favor, 4 en contra i 3 abstencions. El ministre, Miguel Arias Cañete, ha presidit la sessió d’aquest òrgan assessor del Govern central en el que hi ha representades l’Administració General de l’Estat, les Comunitats Autònomes, els agents locals, els organismes de conca, les organitzacions professionals i econòmiques relacionades amb els diferents usos de l’aigua, les organitzacions sindicals i empresarials i les entitats sense afany de lucre estatals.Un cop el Consell Nacional de l’Aigua ha emès el seu informe favorable, ara el Pla Hidrològic de les Illes Balears queda pendent de l’aprovació del corresponent Real Decret per part del Consell de Ministres, tràmit que es preveu abans d’acabar aquest any.
El Pla Hidrològic de les Illes Balears (PHIB) és el document que ha de regir la preservació i l’aprofitament del domini públic hidràulic de la comunitat autònoma de les Illes Balears en els propers anys. El nou PHIB introdueix la figura de massa d’aigua en substitució del concepte unitat hidrogeològica utilitzat fins ara per classificar els recursos disponibles. Així, a les Balears hi ha 90 masses d’aigua, classificades en quatre categories en funció del seu estat ecològic, i de les quals el 70 % es troben en un bon estat.
Altres aspectes destacats del nou PHIB són les diverses mesures encaminades a garantir l’estat ecològic de l’aigua, com ara la reducció de l’extracció d’aigua de pou permesa per a consum domèstic, passant de 500 a 400 m3/any, o la prohibició de fer extraccions en els primers 200 metres de la costa per evitar la salinització dels aqüífers.
A més, el PHIB manté els perímetres de protecció dels pous de subministrament urbà, així com la distància mínima entre captacions, que és de 100 metres, tal com indica la Llei d’Aigües. També fomenta l’ús de recursos alternatius (aigua regenerada i dessalada) per a determinats usos amb l’objectiu d’afavorir la recuperació i la millora dels recursos naturals.