@Noudiari/ El Ple de la Conferència Sectorial de Turisme, que s’ha celebrat aquest matí a la seu del Ministeri d’Indústria, Energia i Turisme, a Madrid, ha estat el nou escenari en el que se li ha repetit al ministre d’Indústria i Turisme, José Manuel Soria, «l’oposició, el rebuig i la preocupació» del Govern balear per la campanya de prospeccions d’hidrocarburs a l’entorn de les Illes Balears.
Un rebuig reiterat
«Hem tornat a traslladar el rebuig i l’oposició del nostre Govern cap a aquesta campanya que s’està tramitant arran de l’autorització el 23 de desembre de 2010, durant la passada legislatura al govern de Zapatero», ha precisat el conseller balear de Turisme i Esports, Jaime Martínez. El conseller també ha sol·licitat al ministre que «intervingui per impedir que es realitzin qualsevol tipus d’actuació i de prospecció a l’entorn de les nostres illes» .
Respecte d’això, Martínez també ha instat a que «el Ministeri de Turisme i Energia treballi conjuntament amb el de Medi Ambient per a desenvolupar qualsevol eina, tant legal com mediambiental, que sigui necessària perquè en el futur no es pugui autoritzar cap tipus d’actuació ni prospecció a l’entorn de l’arxipèlag balear «.
Recordem que el ministre espanyol José Manuel Soria s’ha manifestat en repetides ocasions favorable a les prospeccions d’hidrocarburs, tant a Canàries com a Balears, pero admetent també que un informe desfavorable dels tècnics de Medi Ambient seria suficient per tirar enrere el projecte. De fet, la setmana passada el subsecretari d’Indústria, Enrique Hernández Bento, va participar en un acte patrocinat per ACIEP (Asociación Española de Compañías de Investigación, Exploración y Producción de Hidrocarburos) i va explicitar novament el suport del ministeri a tota la recerca de gas i petroli que s’estan realitzant a l’Estat, assegurant que “el turisme i les prospeccions són perfectament compatibles”.
Préstecs del FOMIT
D’altra banda, durant el Ple celebrat aquest matí també s’ha abordat la posada en marxa dels préstecs FOMIT per a la modernització de les infraestructures turístiques. Martínez ha assenyalat que és «una bona notícia» que a la convocatòria de 2014 es puguin acollir per primera vegada a aquests préstecs entitats i empreses privades, ja que anteriorment només era possible per a ajuntaments i consells insulars. Aquest darrer punt, de fet, ja havia estat reclamat pel Govern balear a la Mesa de Directors Generals.
Segons ha explicat el conseller, » hi ha un total de 160 milions d’euros a nivell estatal -destinats a aquests préstecs-dels quals 25 seran per a consorcis similars al de Platja de Palma». Per tant, ha concretat, amb això «es poden fer inversions en aquests àmbits de zones turístiques madures”. La resta de diners anirà destinat a ajuntaments, consells insulars i empreses privades. La Comunitat Autònoma de Balears traurà la convocatòria d’aquests préstecs en col·laboració amb el Ministeri i la previsió és que aquestes inversions «puguin realitzar-se el pròxim hivern», segons ha avançat el conseller balear des de Madrid .
Durant el Ple, el conseller balear també ha instat el Govern central a posar en marxa incentius fiscals per a les empreses turístiques que inverteixin en destinacions madures o que apostin per la desestacionalització.