El Departament de Participació del Consell Insular d’Eivissa ha organitzat una jornada sobre identitat insular i reforma electoral on participarà el politòleg Miquel Carranza Guasch i el doctor en Ciència Política Carlos Fernández Esquer. L’acte tindrà lloc aquest dissabte 24 de setembre, d’11 a 13 hores, a la sala de plens de la seu de la institució insular.
L’entrada és lliure.L’encarregat d’inaugurar aquesta taula redona, titulada ‘Identitat insular’, serà el vicepresident segon i conseller insular de Participació, Javier Torres. Quant a les intervencions, Carranza Guasch analitzarà, des d’un àmbit acadèmic i històric, la identitat insular pròpia de les Illes Balears, sobre tot el cas d’Eivissa, sent un arxipèlag “on no existeix cap vincle identitari entre totes les illes. Amb tot i el vincle lingüístic cada Illa ha estat un ens individual”.
“Aquesta identitat té moltes manifestacions, entre elles el sistema de partits i amb conseqüència el sistema electoral propi. Així, aquest dissabte faré una anàlisi vinculant la identitat i la necessària reforma electoral al nostre territori, sent una necessitat perquè a la llei actual li fa falta una actualització”, ha manifestat aquest politòleg, Doctor Cum Laude en Història, Història de l’Art i Geografia a la UIB amb la tesi titulada ‘La identidad insular, elemento particular de les Illes Balears. El caso de Eivissa’.
Per la seua part, Fernández Esquer, doctor en Ciència Política i professor de Dret Constitucional en el Departament de Dret Polític de la UNED, es centrarà en la qüestió del sistema electoral balear i la seua reforma. El títol de la intervenció de Fernández Esquer serà ‘El sistema electoral balear, la representació d’Eivissa i la seua possible reforma’.
“Exposaré els elements del sistema electoral balear en el context comparat autonòmic, els debats sobre la seua elaboració, les reformes que ha experimentat, la jurisprudència del Tribunal Constitucional més rellevant sobre aquest tema i, finalment, es plantejaran propostes de reforma per garantir una representació justa dels habitants d’Eivissa en el Parlament de les Illes Balears, així com per a permetre enfortir els vincles entre els representants i els ciutadans», ha manifestat Esquer.
Per acabar, Torres ha conclòs que es tracta “d’una iniciativa per conèixer, des d’un punt de vista acadèmic, ses particularitats de la idiosincràcia d’Eivissa i del conjunt de Balears i de les característiques del nostre sistema electoral. Convidam a tothom a assistir a aquesta taula redona”.