@Noudiari – ARA Balears/ El deute balear català continua augmentant amb força. Al tancament de l’any 2013, l’endeutament de la Comunitat Autònoma arriba als 6.586 milions (un 25,6% del PIB autonòmic), mentre que el de les empreses públiques del Govern suma 482 milions més (un 1,9% del PIB). En total, 7.068 milions, el 27,5% del PIB, el més alt de la història de les Illes Balears. Només durant el darrer any, el passiu del sector públic català s’ha incrementat amb 665 milions, un 10,4% més. La lectura positiva és que aquest augment és el més baix des de l’inici de la crisi. La lectura negativa és que des de l’any 2007 s’ha triplicat.
Les dades publicades ahir pel Banc d’Espanya situen Balears com la quarta comunitat autònoma més endeutada de l’Estat en relació al seu PIB. Només durant el tercer trimestre de l’any passat el deute del Govern es va incrementar amb 575 milions, tot i que el de les empreses públiques es va reduir en 15. Aquesta tendència, d’increment del deute públic de l’administració i de reducció del del sector públic, es produeix des de l’any 2011.
S’incrementa amb Bauzá
La situació, pel que fa a l’endeutament de les Illes, s’arrossega des de fa temps per un deficient finançament autonòmic i s’ha mantingut amb el PP al Govern. El deute públic bancari que es va trobar José Ramón Bauzá quan va arribar a l’Executiu era de 5.250 euros (comptant el de les empreses públiques) i suposava un 19,7% del PIB. En els dos anys i mig que han passat, el passiu del sector públic autonòmic s’ha incrementat, per tant, amb 1.818 milions d’euros i 7,8 punts del PIB. Però mentre el deute del Govern ha augmentat amb 2.026 milions, un increment del 44%, el del sector públic s’ha reduït en 208 milions d’euros, una reducció del 30%.
Bona part d’aquest augment global s’explica per la transformació de deute als proveïdors en deute bancari aprofitant les diverses fases del mecanisme de pagament als proveïdors habilitades pel govern central. La resta s’ha d’atribuir als processos d’endeutament aprovats pel govern mateix a través del Fons de Liquiditat Autonòmic (FLA) i als percentatges de dèficit amb què s’han tancat fins ara els diferents exercicis, que s’acaben convertint en deute. Tot i això, el dèficit s’ha anat reduint en els darrers dos anys a força de dràstiques retallades en la despesa pública autonòmica i, per tant, és previsible que la dinàmica d’endeutament encara es vagi esmorteint més.
Autonomies i Estat
Les Illes Balears continuen sent la quarta comunitat autònoma més endeutada de l’Estat, per darrere del País Valencià, que té un deute equivalent al 33,5% del PIB; Catalunya, que arriba al 32%; i Castella-la Manxa, amb un 31,6%. A l’altre extrem es troben Madrid i el País Basc, que són les dues comunitats amb menys números vermells. En concret, la comunitat presidida per Ignacio González té un deute que frega el 13%, mentre que Euskadi arriba al 13,2% del seu PIB.
En total, les comunitats autònomes deuen 206.000 milions d’euros, l’equivalent al 20% del seu producte interior brut (PIB). En canvi, l’administració central té un deute quatre cops superior. Concretament, devia 789.000 milions al tancament de l’any passat, equivalent al 77% del PIB.
Les dades publicades ahir pel Banc d’Espanya van elevar lleugerament les dades de deute de totes les administracions públiques de l’estat espanyol. En concret, el passiu es va situar en el 93,9% del PIB, dues dècimes per sobre de la dada que havia avançat el mes passat. Sigui com sigui, el deute públic espanyol continua en nivells històricament molt alts, ja que feia més d’un segle -des del 1909- que Espanya no registrava unes taxes tan altes d’endeutament. La previsió, a més, és que continuï creixent i que aquest mateix any acabi fregant el 100%.