@Noudiari / Aquest matí s’ha presentat a la finca de Can Sastre -entre Sant Miquel i Santa Gertrudis- la incorporació al distintiu Sabors d’Eivissa de la ceba vermella eivissenca.
Es tracta d’una iniciativa conjunta del Grup d’Acció Local LEADER i el departament de Medi Ambient i Medi Rural i Marí del Consell d’Eivissa, que té com a objectiu posar en valor i conservar les varietats locals de productes agrícoles. Així, a més de la ceba vermella, Sabors d’Eivissa inclou també altres productes com el meló eriçó o la pebrera blanca.
La varietat eivissenca de la ceba vermella es planta a la primavera i es recull a finals del mes de juliol. El seu aspecte és aplanat, amb una fulla gruixuda i és de color violeta a les seues capes externes.
La ceba eivissenca continua sent un producte molt present al camp eivissenc, però usualment en petites hortes i per autoconsum, el que dificulta que pugui arribar als grans punts de distribució comercial.
Actualment, es calcula que a Eivissa es conreen unes 60.000 cebes vermelles autòctones, el que pot suposar una producció anual de 15 tones, però poques finques produeixen en un volum suficient per a comercialitzar-la.
Una de les finques que han incorporat la ceba vermella per a la seua comercialització és, precisament, Can Sastre, que realitzarà una altra collita a l’hivern de ceba per a calçots.