@Noudiari/En el ple ordinari del mes d’octubre del Consell de Formentera celebrat avui s’ha aprovat amb el suport de tots els grups polítics la proposta d’aprovació del conveni de col•laboració entre l’Autoritat Portuària de Balears i el Consell per tal de «formalitzar la cessió del far de la Mola per destinar-lo a equipament públic amb finalitats culturals», segons ha explicat la consellera de Cultura i Patrimoni, Susana Labrador.
La consellera ha declarat que al far es farà un Centre d’Interpretació dels Fars de Formentera i s’instal•larà una col•lecció museogràfica, a més es disposarà d’una sala per altres usos culturals i representacions de petit format, que també es podran fer al pati del far.
Ara el Consell ha de fer el projecte executiu per rehabilitar les dependències de la casa del far i posar a punt els exteriors. El pressupost de totes aquestes obres es preveu que sigui de devers 600.000 euros i es pugui començar a executar després de l’estiu de 2017. El conveni és de 15 anys prorrogable a 20. La cessió no és de tot l’espai, sinó que queda fora la sala de màquines i la part superior del far que es reserva per l’ús d’Autoritat Portuària per assegurar el bon funcionament del senyal marítima.
Tanatori
D’altra banda, s’ha donat suport unànime a la proposta de modificació d’ús detallat de parcel•la per a la construcció del tanatori insular, que es construirà al costat del Cementeri Municipal de Sant Francesc.
S’ha afegit l’ús funerari per aquest solar on s’ubicarà l’equipament sanitari, segons ha explicat la consellera de Territori, Alejandra Ferrer, que ha destacat que aquest canvi era necessari per poder començar la licitació del projecte de construcció. «Es preveu que en breu l’empresa que guanyi el concurs iniciï les obres i disposem d’aquesta edificació tan necessària», segons Alejandra Ferrer. La resta de grups han donat suport a la proposta i han coincidit en destacar la importància d’aquesta infraestructura per l’illa.
Estació marítima
Altra de les propostes que han rebut el suport de tota la cambra ha estat la «relativa a l’acord institucional sobre el trasllat del moll d’atracada de les barques de Formentera al Port d’Eivissa». El president del Consell, Jaume Ferrer, ha explicat que aquesta proposta era per refermar l’acord Institucional entre totes les administracions implicades sobre la ubicació de l’estació marítima de Formentera al port d’Eivissa, en els termes que queda recollit a l’acta del Consell d’administració d’autoritat Portuària de 28 de setembre de 2016.
Així mateix, Jaume Ferrer ha traslladat l’agraïment a les administracions implicades, Ajuntament d’Eivissa, Govern balear, i Autoritat Portuària, així com a la Plataforma i a les entitats que han donat suport públic a les demandes del poble de Formentera.
En aquest sentit a la proposta també s’ha acordat seguir treballant, des de la unitat, «per aconseguir que els serveis de la nova estació marítima per al transit amb Formentera comptin amb tots els serveis necessaris a per a la correcta prestació del servei als ciutadans i ciutadanes de Formentera i els nostres visitants».
Habitatge
En matèria d’habitatge s’ha aprovat una proposta conjunta presentada pels grups polítics Gent x Formentera i Socialistes de Formentera relativa a instar la modificació de la Llei d’Arrendaments Urbans, «per tal d’establir uns límits a l’arrendament i considerar habitatges d’ús turístic de temporada aquells que són cedits pel seu propietari, directa o indirectament a tercers, de forma reiterada i a canvi de contraprestació econòmica per un període de temps continu igual o inferior a 30 dies durant dos o més vegades dins el període d’un any, aquests habitatges han d’estar sotmesos a la normativa vigent aplicable en matèria turística don s’ubica el dit habitatge. Quedaran exclosos els arrendaments temporals per motius laborals amb la deguda justificació», segons ha explicat, Alejandra Ferrer.
Compareixença Territori i Turisme
La consellera de Territori i Turisme, Alejandra Ferrer ha comparegut davant el ple, per explicar les mesures que el Consell impulsa des de les seves àrees “per limitar i mantenir els nostres recursos naturals i paisatgístics per ser una destinació de qualitat i diferenciat. Així com informar els nostres visitants del tipus de paratge que és la nostra illa i demanar responsabilitat social i mediambiental durant la seva estada».
D’altra banda, Alejandra Ferrer ha fet un repàs a les primeres actuacions fetes pel servei d’inspecció que s’acaba de posar en marxa. Pel que fa a l’àrea d’Urbanisme ha explicat que es segueix treballant en l’aplicació i el compliment de les normes subsidiàries. Sobre habitatge la responsable de Territori ha dit que, juntament amb l’IBAVI i el Govern, s’està elaborant un estudi sobre les necessitats de Formentera per poder adaptar les ajudes i prendre mesures.
La promoció del Comerç local i de l’artesania de l’illa són altres dels objectius d’aquesta consellera que també ha parlat sobre promoció turística que «es continuen centrant en la diversificació de mercats i productes amb el propòsit de millorar la pre i post temporada», ha afegit.
Me parece bien que se haga en el Faro de lq Mola un centro de interpretación para los turistas, pero como contratar gente cuesta dinero, se podria dejar hacer un pequeño bar y un lugar de venta de productos de Formentera cn el fin de evitar gastos y subvenionarse él mismo.