De la mà del Consell Insular d’Eivissa i, a través de la Subvenció de Reducció de Residus que convoca anualment aquesta institució, el GEN-GOB ha volgut fer una mirada al passat perquè les generacions presents poguem emmirallar-nos i tenir en compte a l’hora de projectar el futur d’una manera més sostenible, tot centrant-nos en la figura de la casa pagesa com a exemple d’economia circular i de generació mínima de residus.
El passat mes de juny, va tenir lloc a Can Toni d’en Jaume Negre una tertúlia a la qual estaven convidats una quinzena de majors i majores dels diferents pobles de l’illa. El motiu que els reunia no era altre que recordar com vivíen antigament, quan els plàstics encara no havia inundat les nostres vides i tot s’aprofitava al màxim. Cadascú dels participants va portar objectes que simbolitzaven el viure d’aquell temps: com anàven a comprar, l’estil de vida que portàven, fins les accions més quotidianes com afeitar-se o remendar la roba. Aquesta jornada va anar precedida d’un dinar i va servir per enregistrar dos documentals que aviat veuran la llum.
El primer se centra el mocador de lligall, un objecte que era bàsic dècades enrere i que ara els joves no conèixen. Vicent Forteza va ser l’encarregat de realitzar un taller amb l’objectiu de despertar records entre els assistents, els quals reconegueren un gran nombre de nussos diferents que es realitzaven en funció d’allò que es volia transportar. Un objecte, aquest, que el GEN-GOB vol treure del calaix i recuperar. Per això, el proper mes de setembre, es projectaran ambdós audioviduals a les escoles de primària i es realitzaran dins les aules tallers de mocador de lligall amb algunes persones protagonistes dels audiovisuals. Aquests també es podran visualitzar pròximament a la web del GEN-GOB. A través d’aquesta, el professorat també podrà descarregar material didàctic, per treballar la reducció de residus amb l’alumnat dins les aules.
En el cas que ens ocupa, el documental “Sense residus: aprenem amb els nostres majors”, és una producció audiovisual que compta amb el saber fer de la productora Filmótica i la coordinació s’Ana Serapio. La gira de projeccions per al públic en general està a punt de començar. De moment, s’estrenarà aquest dimecres 30 d’agost a Can Jeroni, amb la presència d’alguns dels participants i, en les properes setmanes, es projectarà també a Sant Mateu d’Aubarca, Puig d’en Valls, Sant Miquel de Balançat o Santa Eulària des Riu.
Així mateix, amb tota la informació recabada, s’estan ultimant panells temàtics que conformaran una exposició, la qual es podrà veure a Can Toni d’en Jaume Negre, la finca que el GEN-GOB té en custòdia i que a partir de l’octubre torna a reprendre l’activitat educativa amb nous programes d’aprenentatge.
L’acte tindrà lloc aquest dimecres 30 d’agost al Centre de Cultura Can Jeroni (19’30 hores). L’entrada serà lliure.