El Grup d’Estudis de la Naturalesa (GEN-GOB) ha valorat positivament que una part dels ingressos de l’Impost Turístic s’inverteixin en projectes mediambientals, com el control d’espècies invasores i un centre per a la fauna a Eivissa. Aquesta assignació representa, segons l’organització, un pas endavant important en la utilització d’aquests fons, malgrat que encara consideren que es tracta d’una fracció minoritària del total recaptat, que ascendeix a més de 90 milions d’euros, segons expliquen els ecologistes en un comunicat enviat aquest diumenge.
Actualment, la meitat d’aquesta quantitat es destina a augmentar la capacitat hídrica per a usos urbans i turístics, inclòs l’ús d’aqüífers i la construcció de nous emissaris, pràctiques que el GEN-GOB critica per considerar-les un malbaratament. Altres parts del fons són utilitzades en projectes que, segons aquesta entitat, no haurien de ser finançats amb aquests recursos, com el Palau de Congressos de Santa Eulària, patrocinis d’esdeveniments esportius, recintes firals i camps de futbol.
Des de la implementació de l’impost turístic, s’ha renunciat a fer que el seu ús principal sigui per a la restauració i protecció ambiental, optant, en canvi, per una inversió en infraestructura turística, la qual cosa, segons el GEN-GOB, perpetua un model depredador en detriment de la conservació del medi natural.
El GEN-GOB expressa l’esperança que els 2 milions d’euros atorgats aquest any per al control d’espècies invasores, com les serps, continuïn rebent finançament en els anys vinents per mantenir una estratègia constant que asseguri el seu èxit. A més, aplaudeixen que finalment s’hagi inclòs la sargantana al catàleg d’espècies amenaçades, cosa que implica la creació de plans de conservació protegits per directives europees.
Finalment, l’organització reclama una major participació ciutadana en la gestió dels fons de l’impost turístic i critica que els projectes es presentin com un bloc únic, sense possibilitat de debat sobre el seu interès general per la comunitat.