@Noudiari/ El Grup d’Estudis de la Naturalesa (GEN-GOB Eivissa) ha presentat un escrit d’al·legacions contra el projecte de les noves Normes Subsidiàries del municipi de Sant Josep de sa Talaia, que han de ordenar el seu desenvolupament urbanístic i que actualment estan en exposició pública. El grup ecologista s’ha mostrat especialment dur amb aquest projecte normatiu i el qualifica com “inasumible des del punt de vista ambiental, incompatible amb un desenvolupament urbanístic racional i que incompleix la legislació bàsica del sòl al donar cobertura a actuacions obertament il·legals”.
Per aquest motiu sol·liciten que el document actualment en tramitació es substitueixi per un de nou, i que es suspengui temporalment el plantejament actualment en vigor des de l’any 1987, després de constatar que “el document vigent en l’actualitat no ha servit per estructurar un creixement ordenat i sostenible, sinó que la seva aplicació ha comportat greus desequilibris territorials, esgotament de recursos naturals bàsics com l’aigua, problemes de saturació de la xarxa viaria, invasió dels espais naturals per activitats alienes a la seva conservació i una ininterrompuda pèrdua de la qualitat ambiental i de qualitat de vida dels habitants de municipi”.
La gestió de l’aigua
El GEN es mostra especialment crític amb la forma que les noves NNSS josepines plantegen el problema de l’aigua al municipi en no acreditar “en forma alguna la suficiència dels recursos hídrics així com de les infraestructures bàsiques de sanejament d’aigües residuals”.Un tema que consideren “bàsic i de sentit de comú” i que topa amb una normativa “desenvolupista i insostenible”.
El GEN ha anunciat també que sol·licitaran un informe que justifiqui la suposada suficiència de recursos hídrics per sostenir el desenvolupament urbà que preveuen les NNSS, i que l’Ajuntament faci una relació de quantitat i ubicació de pous, cabdals, certificats de potabilitat i disponibilitat de les aigües procedents de la desaladora per abastir el terme municipal.
Les dades de població i els AMR
El grup ecologista també considera que els càlculs del sostre poblacional que s’estableix a les NNSS és “absolutament fals”. Així, al text presentat per l’Ajuntament de Sant Josep es diu que la màxima població residencial teòrica prevista és de 42.102 habitants i 13.294 places turístiques. “Aquestes dades són falses” assegura des del GEN, que recorda que la Federació Hotelera ha comptabilitzat 24.498 places turístiques al municipi, a les quals s’hi han d’afegir les corresponents als habitatges usats com a segona residència i als qui traslladen la seva residència a Sant Josep a l’estiu per motius laborals. “El sostre teòric de població que estableixen és fals, inventat a conveniència”.
Un altre dels aspectes que critiquen del plantejament josepí és el fet que les NNSS pretenen conservar “urbanitzables il·legalment consolidats” i qualifica l’actitud del Consistori de no fer complir algunes sentències judicials com “actitud obstruccionista que pot suposar la comissió de delicte per prevaricació” i ho relaciona amb el fet que l’exarquitecte municipal estigui processat en temes de corrupció urbanística. També posen la lupa sobre la urbanització de la zona de Punta Pedrera “executada al marge de la legalitat” i que és “necessari i urgent la revisió del plantejament de Cala Tarida, on es preveu amuntegar més de 1.300 habitatges”.
Finalment, critiquen amb duresa l’establiment de la figura de l’Assentament en Medi Rural, emparat per la nova Llei del Sòl, i que el GEN considera que “dóna cobertura legal a urbanitzacions a l’interior de sòl rústic, afavoreix a qui ha infringit la normativa” i conclou que “les agrupacions il·legals d’habitatges a sòl rústic, provinents de parcel.lacions també il.legals, no poden incorporar-se al plantejament premiant aquestes infraccions”.