@Noudiari/ El director general d’Indústria i Energia, Jaume Ochogavía, s’ha reunit a Palma amb els representants d’Amics de la Terra i el GOB, Alejandra Hemingway i Margalida Ramis, per analitzar les propostes de millora presentades per aquestes organitzacions a l’avantprojecte de Llei d’ordenació minera de les Illes Balears.
Durant la reunió, Ochogavía ha traslladat a les dues organitzacions ecologistes que entre altres canvis que s’introduiran en aquesta fase prèvia a la tramitació administrativa, destaca la prohibició d’obrir noves pedreres en zones de protegides per la Llei d’Espais Naturals (LEN). La intenció de la Conselleria d’Economia i Competitivitat passa també per eliminar ‘de facto’ les expropiacions en el text que es remetrà al Parlament, segons han explicat des d’aquesta àrea del Govern.
Restauració dels terrenys afectats
“L’objectiu fonamental de la Llei, a més de donar seguretat jurídica al sector, és arreglar les ferides del territori i evitar l’impacte mediambiental i visual”, ha subratllat Jaume Ochogavía. Per aquest motiu s’estableix l’obligatorietat de restaurar qualsevol terreny afectat per les extraccions des de la fase zero. A més, per restaurar s’entén no només omplir, sinó deixar el terreny en estat satisfactori.
“Seguim amb les reunions sobre l’esborrany de la Llei de Mines, analitzant les aportacions dels grups ecologistes Amics de la Terra i el GOB, i veient de quina manera es materialitzaran les seves aportacions a l’esborrany definitiu, que es presentarà, segurament, dia 20 de novembre”, ha detallat Ochogavía.
En els propers dies es celebraran altres reunions amb els representants dels ajuntaments i amb el Grup Parlamentari Més, per finalitzar així la ronda de contactes amb les institucions i els agents socials. Posteriorment es refarà l’esborrany i se celebrarà una nova reunió oberta a tots els que han participat en el procés de millora per presentar els canvis que finalment siguin incorporats.