@Noudiari / El Govern ha ratificat avui el text del nou Pla Hidrològic de les Balears (PHIB), el document que substituirà l’actual Pla vigent de 2001 i que «ha de regir la preservació i l’aprofitament del domini públic hidràulic de la comunitat autònoma en els anys vinents», expliquen des de el Govern. Ara, el text es trametrà al Ministeri d’Agricultura, Medi Ambient i Alimentació perquè l’aprovin el Consell Nacional de l’Aigua i, posteriorment, el Consell de Ministres, tràmit que es preveu per abans de final d’any.
El procés de redacció del Pla Hidrològic va començar el novembre de l’any 2011, en el marc d’un procés participatiu «que ha cercat el màxim consens possible amb tots els agents implicats». Durant els darrers mesos, el document ha estat subjecte a dos terminis d’exposició pública i a l’avaluació ambiental de la Comissió Balear de Medi Ambient. Abans d’arribar al Consell de Govern, el text del nou Pla Hidrològic va ser ratificat per una àmplia majoria (33 vots a favor i un en contra) en la sessió extraordinària del Consell Balear de l’Aigua que es va dur a terme la setmana passada.
Aquest òrgan està constituït per representants de diverses conselleries (Agricultura, Medi Ambient i Territori; Hisenda i Pressupostos; Economia i Competitivitat, i Salut); tots els consells insulars; la Federació d’Entitats Locals de les Illes Balears (FELIB); ajuntaments; organitzacions agràries, pesqueres i ramaderes; associacions de consumidors; entitats ecologistes, i altres col·lectius professionals vinculats a la gestió de l’aigua i les infraestructures hídriques de la nostra comunitat autònoma, com el Col·legi Oficial d’Enginyers de Camins, el Col·legi Oficial d’Enginyers de Mines o l’Associació d’Empreses de Sondejos.
Els principals objectius del nou pla són «garantir el bon estat ecològic del domini públic hidràulic, satisfer la demanda d’aigua, protegint-ne la qualitat, equilibrar i harmonitzar el desenvolupament regional i sectorial i fomentar un ús racional d’aquest recurs», diu el Govern en un comunicat.
El PHIB aprovat avui introdueix la figura de massa d’aigua en substitució del concepte d’unitat hidrogeològica que s’utilitzava fins ara per classificar els recursos disponibles, i classifica aquestes masses en quatre categories d’acord amb l’estat ecològic. En concret, es classifiquen 90 masses d’aigua a les Balears, de les quals el 70% es troben en bon estat.