El Consell d’Eivissa ha presentat avui el projecte de Museu de la Mar d’Eivissa que la institució farà realitat al Port d’Eivissa i que comptarà amb finançament de Fons Europeus a través del Pla Territorial de Sostenibilitat Turística en Destinacions. En total la màxima institució insular rebrà 2.017.000 euros que es destinaran a les dos parts principals del Museu: l’interior i l’exterior.
A aquesta presentació hi estava prevista l’assistència del secretari d’Estat de Turisme, Fernando Valdés a qui el president Vicent Marí farà arribar la seva preocupació per la càrrega burocràtica que suposa l’execució dels Fons Europeus. “Europa ens ha estès la ma, a les regions més turístiques, en un moment complicat com el que vivim actualment, dotant-nos d’uns fons que han de servir per modernitzar la nostra oferta turística, però la burocràcia necessària per a la seva execució els pot posar en perill. Es fa necessari habilitar procediments perquè les institucions puguin estar a l’alçada que els nostres ciutadans mereixen”. Marí ha incidit en l’oportunitat de “poder diversificar el producte” posant com exemple aquest Museu de la Mar, “que reforçarà el lema ‘All Islands in One’ que guia, des del primer moment, la nostra política de promoció turística”.
La presentació dels detalls del Museu han estat a càrrec de la tècnic de Patrimoni del Consell d’Eivissa Lina Sansano qui ha explicat que aquest museu “és una reivindicació històrica de la ciutadania d’Eivissa que el Consell Insular ha posat en marxa recentment impulsant un projecte que implica, a més de la pròpia institució, l’Autoritat Portuària, el Govern balear i l’Ajuntament d’Eivissa”.
El Museu de la Mar comptarà amb dos parts, un interior que acollirà l’antic edifici de Sanitat que ha cedit recentment l’Ajuntament d’Eivissa al Consell Insular, i una part exterior que correspondrà des de l’estàtua dels Corsaris fins la punta del far. Comptarà amb una rampa per a embarcacions tradicionals, el Consell d’Eivissa compta al seu fons amb 7, que també podran emprar els particulars propietaris d’aquest tipus d’embarcacions que vulguin col·laborar en la dinamització. En aquest sentit, el departament de Cultura i Patrimoni ha iniciat el procediment per declarar Bé d’Interès Cultural Immaterial la navegació amb vela llatina.
Aquest Museu de la Mar comptarà amb una exposició que s’anirà renovant any rere any emprant el fons museogràfic del Museu Etnogràfic d’Eivissa, “per tal d’implicar la societat civil d’aquesta illa”. Un fons que ja és important “i que ha crescut i seguirà creixent, atenent el nombre de donacions que s’estan rebent des que es sap que aquest Museu serà una realitat”, tal com ha explicat Lina Sansano.
Per la seva banda el conseller de Presidència, Vicente Roig, ha explicat que el Museu de la Mar forma part del ‘Pla Eivissa Patrimoni i Història’ format per tres eixos: el Museu de la Mar, el Centre de Patrimoni Històric de sa Coma i el Centre de Patrimoni Immaterial de l’Hipòdrom de Sant Rafel, que aspira ser finançat integrament amb fons europeus. El conseller ha explicat que “l’emplaçament d’aquest museu, a dos passos del barri de la Marina, de la Casa Broner i del Museu d’Art Contemporani, crea una oferta molt necessària en un barri que necessita dinamitzar-se”, fet que fa el Port de Villa, “l’indret perfecte per acollir aquest museu”.
Per la seva banda l’alcalde d’Eivissa, Rafel Ruíz, ha destacat que aquest projecte neix “per una petició de l’Associació Maritim-Cultural d’Eivissa que l’Ajuntament va traslladar al Consell Insular i a l’Autoritat Portuària i que avui és més a prop de ser una realitat”. En aquest sentit, Ruíz ha agraït “la col·laboració institucional amb l’empenta de la societat civil” que ve reforçant “la bandera d’una Eivissa patrimonial, històrica, amb unes arrels i una cultura pròpia que volem reforçar”.
Per altra part, el conseller de Mobilitat i Habitatge del Govern balear, Josep Marí, ha destacat què “el Govern balear com a institució autonòmica col·laborarà en aquest projecte que és molt important atès que permet recuperar la memòria viva dels nostres avantpassats” i el record “d’una illa que fins fa poc vivia del sector primari, de la pesca i del món de la mar”.