@Noudiari/ Aquest dissabte 29 d’octubre se celebrarà a ses Salines la primera edició de la Fira de la Sal, un nou esdeveniment turístic enfocat a difondre el patrimoni i la cultura d’Eivissa i organitzat per l’Ajuntament de Sant Josep, el Consell i el Parc Natural de ses Salines. La regidora de Turisme, Helena Benlloch, el director insular de Turisme del Consell, Vicent Torrer, i el director del Parc Natural, Vicent Forteza, han presentat aquest matí a Sant Jordi el programa de la fira, que està orientada tant a residents com a visitants.
«Aquest nou esdeveniment turístic i cultural vol ser un homenatge i record de la gent que va treballar a les salines, per donar a conèixer mitjançant diferents activitats durant tot el dia, les tradicions que envolten la collita de la sal», ha explicat la regidora de Cultura i Turisme. El director insular de Turisme ha destacat que és una iniciativa per “desestacionalitzar i convertir-se en un atractiu més tant per residents com visitants, a més de lligar tradicions i cultura a turisme, el qual és molt necessari”. “Estam molt contents de què se generin activitats que tenen a veure amb usos tradicionals i costums i que se generi una oferta diversificada i que, a la vegada, permeti que la gent s’apropi al Parc amb una altra visió”, ha destacat per la seua banda Forteza.
Activitats a partir de les 10 hores
La fira s’inaugurarà a les 10 hores amb un fogueró a l’Era Antic Munt de sal des pantà, recordant d’aquesta manera l’antiga tradició que convocava els saliners a treballar. A continuació, començaran les visites guiades pel Parc Natural i el Centre d’Interpretació. A 10 hores es projectarà l’audiovisual sobre Salines. A partir de les 11, Pep Carbassó, un antic saliner, explicarà l’audiovisual. A les 12 començarà la conferència «Temps de Sal», impartida per Antoni Ferrer Abarzuza.
Paral.lelament, entre les 10 i 13 hores a la Torre de sa Sal Rossa es faran visites teatralitzades amb vigilants, saliners i pirates. Entre les 13 i les 14 hores, una colla de saliners faran una demostració de com es feia la collita de sal als estanys . Cal recordar que l’any 1955 Salinera Española va iniciar la mecanització de la collita de la sal. 60 anys després, tenim la primera oportunitat de veure en viu una collita manual de sal amb una colla de saliners i recordar de la ma d’un antic treballador com era de dura la vida a la salinera.
Després de dinar, a les 17 hores continuen les activitats al Pou des Carbó (darrera Can Masia), amb una ballada pagesa a càrrec del Grup Folklòric de Sant Jordi. A les 17:30 hores es fa una benedicció de la sal i, a continuació, un salat d’aliments tradicionals: olives, ossos i peix sec. partir de les 18.30 hi haurà una degustació gratuïta de vi negre eivissenc i «ossos amb col» .
Cal destacar també que al migdia els següents restaurants han volgut participar oferint un menú especial per degustar plats típics amb productes de temporada, amb la sal d’Eivissa com a protagonista: La Escollera, Rascalobos, Can Masià, San Francisco i Hostal Marisal.
Bus gratuït des de Sant Jordi
Durant tot el dia s’oferirà un servei de bus és gratuït de Sant Jordi a Salines cada 30 minuts. També s’habilitaran busos que realitzaran un recorregut circular per visitar el Centre d’Interpretació, la Torre de sa Sal Rossa i la Sala d’exposicions «La Nave». El pàrquing també serà gratuït.
Una oportunitat per donar a conèixer les salines i conservar i fomentar la nostra historia, els espais naturals i la tradició. L’any 1955 Salinera Española va iniciar la mecanització de la collita de la sal. 60 anys després tenim la primera oportunitat de veure en viu una collita manual de sal amb una colla de saliners i recordar de la mà d’un antic treballador com era de dura la vida a la salinera.