@Noudiari/ El III Cicle Tardes d’història, tardes de literatura començarà el 17 d’octubre amb la presentació del número 71 de la revista RANDA, un exemplar especial dedicat íntegrament a Eivissa amb deu articles de temes molt variats. Per a aquest acte es comptarà amb la presència del director de la col·lecció, l’historiador i director de Publicacions de l’Abadia de Montserrat i de la revista Serra d’Or, Josep Massot i Muntaner, filòleg, historiador i editor nascut a Palma l’any 1941 i Premi d’Honor de les Lletres Catalanes 2012. A més, també hi participaran el professor i escriptor Bernat Joan i la directora de l’Arxiu Històric d’Eivissa i col·laboradora d’aquest número de la revista, Fanny Tur.
Els articles que conformen aquest volum són:
–Per una prehistòria pitiüsa, de Ricard Marlasca i Josep M. López Garí
–Los catius i mules ab los quals se fa lo axercici de traure la sal. Les salines d’Eivissa, des de 1235 fins a la pesta negra, d’Antoni Ferrer Abárzuza
–El contagi: l’epidèmia de pesta bubònica de 1652 a Eivissa, per Fanny Tur
–La representació i la participació de la part forana en el règim municipal d’Eivissa segons les ordinacions de 1663, d’Ana Colomar
–La recerca lexicogràfica de mossèn Alcover a les Pitiüses, per Felip Cirer
–Panorama de les organitzacions polítiques a Eivissa al segle XX, de Maurici Cuesta
–Villangómez, més enllà de Macabich, per Isidor Marí
–El cançoner a Eivissa i Formentera: passat i present, per Marià Torres Rafal
–Sa Cala. Un poble rural d’Eivissa, per Toni Marí Rota
–Espais simbòlics d’identitat i actituds lingüístiques entre els joves d’Eivissa, per Bernat Joan
Un quart de segle de la Biblioteca Municipal de Vila
Aquest cicle és molt més extens que en les anteriors dues ocasions, ja que s’ha organitzat al voltant del 25è aniversari de la Biblioteca Municipal d’Eivissa, que va obrir les portes al carrer de Castella un 7 de novembre de 1988.
La resta del cicle continua fins al 3 de desembre amb el següent programa:
· Divendres 18 d’octubre, a les 20.30 h. Presentació del volum 12 d’Escriptors i erudits contemporanis, de Josep Massot i Muntaner. Edita: Publicacions de l’Abadia de Montserrat. Intervindran: Neus Torres, Felip Cirer, Marià Torres i l’autor.
· Divendres 25 d’octubre, a les 20.30 h. Sopa d’Illetres. Recital literari col·lectiu: Sopa d’Illetres. Participen: Vicent Ferrer (Formentera), Bernat Nadal (Mallorca), Fina Salord (Menorca) i Fanny Tur (Eivissa). Organitza: AELC, amb la col·laboració de la Biblioteca Municipal.
· Dijous 14 de novembre: Conferència La darrera travessia del vapor Mallorca a càrrec de David Ribas Ribas, historiador i autor de 17 de gener de 1913: la darrera travessia del vapor Mallorca, editat per Mediterrània-Eivissa.
· Dijous 21 de novembre: Conferència L’Eivissa dels anys 30: premsa i partits, a càrrec del Dr. Antonio J. Viñarás, historiador.
· Dimarts 3 de desembre, cloenda del cicle: Conferència El turisme cultural en perspectiva històrica (en el 80è aniversari de la creació del Foment del Turisme d’Eivissa i Formentera), a càrrec del Dr. Sebastià Serra, historiador i professor de la UIB.
A més, durant el mes d’octubre, les activitats seran paral·leles a tres exposicions bibliogràfiques aprofitant tres efemèrides. La primera, del 10 al 31 d’octubre, dedicada a Francesc de Borja Moll. Italo Calvino serà el protagonista del 15 al 31 d’octubre i del 18 al 31 d’octubre es commemorarà el 10è aniversari de la mort de Manuel Vázquez Montalbán.