@Noudiari/ La sessió plenària del Consell Insular de Formentera celebrada aquest dijous ha aprovat la presentació d’al·legacions contra l’Estudi d’Impacte Ambiental dels dos projectes de prospeccions petrolieres al Golf de València i al Mar Balear.
Les al·legacions a l’estudi presentat per l’empresa petroliera Cairn Energy, que consta de més de 800 pàgines, es centren en el fet que l’empresa ha sol·licitat l’estudi d’impacte ambiental d’una part del projecte petita del projecto -només els sondejos sísmics i no les prospeccions en sí- per facilitar l’obtenció de les autoritzacions mediambientals, el que es considera segons el Consell formenterer que és una estratègia tendenciosa per minimitzar de cara al Ministeri l’impacte d’aquest projecte.
Segons els tècnics ambientals del Consell, l’estudi presentat per Cairn Energy també treu importància a les afeccions greus a les aus i espècies mamífers marines, així com les afeccions a hàbitats protegits per la Directiva europea i les afeccions greus a l’equilibri socioeconòmic de l’illa de Formentera que provocaran les prospeccions.
Sol·licitat fons a Can Marroig i al Parc Natural
El Ple de Formentera també ha aprovat per unanimitat, instar a la conselleria de Medi Ambient del Govern Balear a convocar el Patronat del Parc de ses Salines i presentar les memòries d’execució d’accions i inversions als parcs relatives als anys 2012 i 2013, així com el programa anual d’execució i pressupost per al 2014. Cal destacar que el Patronat del Parc no s’ha convocat des del mes de juny de 2012.
Així mateix, la proposta aprovada insta a la conselleria a iniciar les accions necessàries per la recuperació de l’activitat agrària a la finca de Can Marroig, i que destini fons per a executar la restauració dels pous, sínies, aljubs, molins i altres que es troben catalogats a la finca. L’antiga casa de Can Marroig fou restaurada i adaptada per albergar el Centre d’Interpretació del parc natural de ses Salines d’Eivissa i Formentera i obrí les seves portes el mes de maig de 2011 per oferir la possibilitat de conèixer els valors ambientals, paisatgístics i etnològics del parc natural i de la pròpia finca.
A més, s’ha aprovat per majoria absoluta amb el vot en contra del PP una proposta d’acord en la que es recorda el caràcter de l’ensenya quatribarrada com a símbol històric de Formentera i com a símbol institucional del Consell de Formentera. En el text aprovat, es reconeix que “la llengua catalana, pròpia de les Illes Balears, i la nostra cultura i tradicions, son un elements identificadors de la nostra societat i, en conseqüència, son elements vertebradors de la nostra identitat”.
Pel que fa a la proposta d’acord sobre el projecte de revisió de la legislació sobre la salut sexual i reproductiva i interrupció voluntària de l’embaràs, s’ha aprovat per majoria absoluta amb l’abstenció del PP. El plenari de Formentera ha instat a que sigui retirat immediatament l’avantprojecte de Llei Orgànica -coneguda com a ‘Llei Gallardón’- amb el qual es pretén revisar la legislació sobre la interrupció voluntària de l’embaràs. El Pel del Consell de Formentera considera que “l’actual legislació recull la garantia dels drets fonamentals en l’àmbit de la salut sexual i reproductiva”, mentre que .’avantprojecte proposat pel Govern Central “suposa anar cap enrere pel que fa als drets aconseguits per les dones en els darrers 30 anys”. A la sessió hi han assistit dos representants de l’associació Espai Dones Formentera, que han manifestat la seva posició en contra d’aquest avantprojecte que retalla la llibertat de les dones de decidir.