@Noudiari/ El poeta i escriptor Damià Huguet (1946-1996) és l’escriptor del mes de juny a la Biblioteca Municipal d’Eivissa. La Biblioteca Municipal d’Eivissa dedica aquest mes a l’escriptor mallorquí en el 70è aniversari del seu naixement i el 20è de la seua mort. Els usuaris podran consultar tota la seva obra disponible a Can Ventosa i a la Biblioteca de l’Arxiu a Can Botino i amés s’editarà un punt de llibre.
Damià Huguet neix a Campos (Mallorca) l’any 1946. Treballa tota la vida com a industrial en una fàbrica d’herència familiar de materials per a la construcció No obstant això, el seu profund interès vers el cinema, la pintura i la literatura, el condueixen, ben aviat, a crear i publicar obra literària. Els seus inicis literaris cal situar-los en els darrers temps del règim franquista, en un moment en què a Campos es crea un cert nucli d’activitat cultural dins de Mallorca, del qual l’autor en forma part de manera decisiva i activa. Així, esdeveniments com els Cicles de Conferències de Campos, el primer dels quals se celebra l’agost de l’any 1966, els recitals de Nova Cançó, iniciats el 1967 amb les actuacions de Joan Manuel Serrat i Maria del Mar i Joan Ramon Bonet o les Festes de les Lletres de Campos de començaments dels anys 70, configuren l’escenari apropiat per al desenvolupament creatiu de l’autor.
Premi Blanquerna
L’any 1969 obté el premi Blanquerna de Manacor amb el poemari Home de primera mà, obra que es publica l’any 1973. Aquest mateix any apareix Cinc minuts amb tu, guardonat amb el premi Les Illes d’Or, de l’editorial Moll. L’any 1976 apareixen Carn de vas i Esquena de ganivet, poemaris molt influïts per les lectures de César Vallejo i Blai Bonet, dos autors sempre molt presents en la seua obra. Entre 1969 i el 1976, desenvolupa una important tasca periodística com a corresponsal del Diario de Mallorca al seu poble i com a crític cinematogràfic.
Aquesta feina li permet dedicar-se amb intensitat a la seua gran passió i poder conèixer personatges com Rossellini, Visconti o Fellini, l’obra dels quals també és essencial per comprendre la totalitat de la poesia de l’autor. L’any 1976, crea les col·leccions «Guaret», «Quaderns campaners» i «La Garangola», on es publiquen, a banda d’autors més consagrats com Blai Bonet o Bartomeu Fiol, obres d’autors joves i avantguardistes com Josep Albertí, Joan Palou, Ponç Pons o Miquel Cardell. Aquestes col·leccions, que s’editen de manera molt artesana i amb pocs mitjans, es mantindran actives fins l’any 1984.
Altres obres
D’aquests mateixos anys són les obres Ofici de sords (1976 i reeditat el 1994), Traus badats (1978), obra completada posteriorment amb L’encant dels pentenills, Com un peix dins el rostoll, també publicat el 1978 i els llibres de poesia visual Poemoteca (1976), Carcelles d’Allís i Àlbum, aquests darrers del 1978. Amb Els calls del manobre (1984), darrera publicació de la col·lecció «Guaret», l’autor tanca un cicle molt important de la seua vida. L’any 1987 es publica Guarets a l’alba i el 1988 L’ull dels clapers, obres on apareixen temes tan constants en la seua poesia com són el medi rural i el cinema, temes que també podem trobar a la darrera obra que publica en vida, Vols des d’Orly. Huguet mor l’any 1996 a Campos. Pòstumament la Universitat de les Illes Balears i Caixa de Balears publiquen Les flors de la claror. Eivissa és present a l’obra de l’Escriptor del mes de juny. L’obra de Damià Huguet és present a les biblioteques particulars de Marià Villangómez i Jean Serra i a les dues biblioteques municipals de Can Botino i Can Ventosa.