@Noudiari / El diputat eivissenc Mariano Juan ha registrat una Proposició No de Llei per recuperar l’ús de la bassa de sa Rota (Santa Eulària) i, també, per millorar la de Formentera. A més, també es demana coordinació entre conselleries en les tasques de millora de la planta d’osmosis i filtratge de les basses de reg, així com els recursos necessaris per a la redacció i execució d’un projecte perquè es pugui reaprofitar l’aigua tractada a la depuradora de Santa Eulària i Formentera a través de les bases de reg de sa Rota i Formentera, respectivament.
Quant a la bassa de sa Rota, cal recordar que té una capacitat de 200.000 m3 amb l’objectiu de permetre l’ús de l’aigua per als regants de Santa Eulària des Riu i Sant Joan de Labritja, i que l’any 2000, cinc anys després de la seua inauguració, es va deixar d’utilitzar per la gran salinitat de l’aigua depurada que hi arribava.
Juan ha destacat que la manca de recursos hídrics suficients i de qualitat “és un dels problemes més assenyalats que patim a les Pitiüses” i ha recordat que “són diverses les Administracions que han obert el debat per fomentar un millor ús i una reducció del malbaratament d’aigua als municipis, especialment en matèria de renovació de xarxes, detecció anticipada de fuites i extensió de les canalitzacions per subministrar aigua dessalada”.
“Es tracta d’un esforç compartit amb la resta d’Administracions, les quals també han desenvolupat importants inversions per optimitzar els elements que integren el cicle de l’aigua als municipis. No obstant això, l’ús de l’aigua depurada és encara un dels elements menys desenvolupats”, ha afegit.
“Ara, amb l’inici del subministrament d’aigua dessalada al municipi i amb la renovació de la planta de depuració que pot oferir aigua amb menys impureses i partícules en suspensió, es poden donar les condicions tècniques per tal de poder tornar a posar en marxa una instal·lació que podria suposar una ajuda important per als regants eivissencs, però que també podria ser una eina fonamental per fer aportacions als aqüífers de la zona de manera que es poguessin recuperar i ajudar a tornar a una bona situació mediambiental dels mateixos, amb els innegables beneficis que això comporta des del punt de vista ecològic”.
Quant a la de Formentera, les aigües que arriben a la planta d’osmosis i filtratge procedents de l’EDAR en els darrers mesos, són d’una qualitat inferior a l’exigida, amb una elevada concentració de sals i unes característiques físiques tèrboles deficients, i per tant la directiva de la Comunitat de Regants de Formentera ha recomanat no fer ús de l’aigua de reg.