@Noudiari · Ara Balears / La comissió d’Indústria, Energia i Turisme del Senat ha rebutjat avui, amb el vot en contra del PP, instar el Govern a paralitzar les prospeccions marines a la recerca d’hidrocarburs sol·licitades a la Mediterrània, una proposta que havia plantejat el socialista Francesc Antich.
Antich ha insistit avui a reclamar mitjançant una moció que es paralitzin les prospeccions previstes prop de Balears, tal com havia demanat per unanimitat al Parlament balear el passat febrer, ha informat el PSIB en un comunicat. La proposta ha estat rebutjada a causa del vot en contra del PP, que té majoria absoluta a la cambra alta.
El senador ha recalcat en la seva intervenció que el Parlament balear sempre s’ha pronunciat en contra de les prospeccions, tant el 2011 com ara, i ha assenyalat que «si es tracta d’una qüestió econòmica, les prospeccions són incompatibles amb el turisme». «Estem posant en perill una de les indústries més pròsperes d’Espanya que crea molts llocs de treball i dóna de menjar a moltes famílies. A més, estam parlant d’una de les regions turístiques més importants del món», ha dit Antich.
A més de la declaració institucional aprovada al Parlament balear, Antich s’ha referit també als informes de la Comissió Balear de Medi Ambient que estableixen que la mera prospecció sísmica suposa la possibilitat de grans impactes d’efectes irreparables.
Aquests informes indiquen que les canonades acústiques produïdes pels sondejos superen, amb molt, els llindars que la comunitat científica fixa com a mínims perquè produeixin danys en diverses espècies, atès que la contaminació acústica pot desplaçar-se horitzontalment.
Aquesta contaminació acústica pot tenir repercussions significatives sobre els organismes pelàgics i bentònics i hi ha indicis demostrats d’afecció irreversible en cetacis, tortugues i espècies de calamars gegants i recursos pesquers després de prospeccions sísmiques en què s’han utilitzat polsos acústics d’alta energia i baixa freqüència .
Antich ha destacat que la Comissió Balear de Medi Ambient Comissió ha advertit que la finalitat de les prospeccions, l’extracció d’hidrocarburs, representa un greu perill per a l’activitat turística de la qual depèn l’economia balear.
Les prospeccions en tràmit o aprovades s’estenen al llarg de tot el Mediterrani espanyol, un mar tancat on els impactes es multipliquen i es transfereixen amb facilitat d’unes zones a altres, posant això en perill l’activitat turística i pesquera de la Costa de les Balears , però també de la Costa del Sol, València, Catalunya o Múrcia, ha assenyalat el senador.
Sobre les avaluacions d’impacte ambiental dels projectes, Antich ha dit que aquestes es fan a l’empara d’una llei d’hidrocarburs «no només permissiva sinó fomentadora de prospeccions» tal com ha manifestat el Tribunal Suprem.
«Les avaluacions segueixen realitzant-se per fases, incomplint les normatives europees i espanyoles amb l’objectiu avaluar els efectes totals del projecte, no permetent el fraccionament quan es tracta d’un mateix projecte i d’un mateix espai d’incidència», ha assenyalat.
Antich ha advertit que aquestes avaluacions són deficients si se segueixen encadenant permisos «sense tenir en compte els efectes del conjunt dels mateixos». «Enfront del Golf de Lleó es tramiten fins a dotze permisos diferents encadenats els uns als altres, quan la normativa fixa un espai màxim per a cada permís», ha assenyalat.
Els projectes amb permisos en diferents zones, per la seva proximitat i per la singularitat de la mar, poden tenir un efecte sinergia acumulatiu, segons el senador: «és el cas dels permisos del Golf de València, amb els permisos d’ampliació de Casablanca, amb els de l’operadora Espectrum, i amb els del Golf de Lleó, o els permisos de Xaloc, Chinook, el Mar d’Alborán, a la Costa del Sol «.
«El més lògic, després dels resultats del projecte Castor seria aplicar el principi de precaució, en aquell projecte, salvant les distàncies, també havia informes d’impacte i, no obstant això, va passar el que va passar. Per tots aquests motius, va explicar, el Parlament de les Illes Balears i el Grup Socialista sol · licita la paralització de les prospeccions i nosaltres, també mitjançant la present moció», ha assenyalat.