El president del Consell d’Eivissa, Vicent Marí, ha valorat positivament l’aprovació avui de la nova Llei de Consells i ha demanat que no s’obviï «la dotació de mitjans i finançament que ha de garantir la seva correcte aplicació”.
En aquest sentit, ha recordat que “la Llei de Finançament dels Consells Insulars, de 2014, no contempla les obligacions sobrevingudes de l’aprovació d’aquesta Llei” que suposarà, sobretot als Consells Insulars d’Eivissa, Menorca i Formentera “haver d’incrementar els mitjans humans i materials necessaris per a poder dur a terme les obligacions i requisits que se’n deriven de la seva aplicació».
El president ha explicat que els consells insulars, “per la seva doble naturalesa jurídica no poden exercir les competències transferies en igualtat de condicions que el Govern”, una problemàtica “molt important” que aquesta Llei “no resol del tot”. En aquest sentit, ha Vicent Marí ha demanat que, 37 anys desprès, «es modifiqui la llei de Bases de Règim Local per tal de resoldre problemes d’interpretació i gestió de determinades competències».
Vicent Marí ha destacat el caràcter municipalista d’aquesta Llei, i ha remarcat que l’objectiu comú de tots els grups polítics és garantir la màxima agilitat i transparència en la gestió diària de les institucions insulars, convençut, ha dit, «de que la millor gestió és la que es fa des de la proximitat».
El president també ha explicat que aquesta Llei preveu que els consells es «parlamentaritzin», amb la creació de noves figures com les comissions d’investigació, regularitzant les interpel·lacions i habilitant les compareixences, el que a la pràctica, obliga els consells insulars a funcionar com una administració autonòmica, però sense tenir els mateixos mitjans.
«Hauríem de tenir els mitjans que tenen les autonomies per tal de poder tramitar i aprovar d’una manera més àgil i directe normatives i reglaments en comptes d’haver-los de fer, com fins ara, amb mecanismes d’un ajuntament, el que suposa manca d’agilitat i fluïdesa”.
Convalidació del conegut com a ‘Decret Eivissa‘
El president Vicent Marí també s’ha referit a la consolidació del conegut com a “Decret Eivissa” que va ser aprovat el passat 16 de maig i que estableix un nou marc regulador pel servei públic del taxi i per la problemàtica de les festes il·legals.
En aquest sentit, el president ha recordat que la problemàtica d’aquesta activitat il·lícita s’agreujà durant la pandèmia, atesa la prohibició d’obertura de l’oferta d’oci legal. Marí ha recordat que “en un principi, per part del Govern no es va considerar prioritària aquesta qüestió” i de fet s’instava a actuar únicament el Consell d’Eivissa i els ajuntaments: “davant una greu problemàtica, la resposta del Govern va ser que el Consell i els Ajuntaments de l’illa d’Eivissa treballessin i es deixessin de queixar”, ha lamentat Marí.
En aquest sentit, el president Vicent Marí ha considerat “una primera passa” aquesta aprovació “de la que se n’han d’analitzar els resultats de la seva aplicació” sense renunciar a “mesures més contundents” contra activitats lucratives, comercialitzades a través de canals socials a espais inadequats.
Per tot això, el president ha explicat que fruit del diàleg i les meses de treball entre institucions i associacions, es va contractar un servei de detectius privats per tal de poder identificar i denunciar els responsables i s’elaborà un esborrany de norma per a la seva tramitació com a Decret Llei. Aquesta norma ha de permetre, segons el president “incidir en la lluita contra l’intrusisme i contra els excessos” com a “fórmula clau” d’un model turístic que ha de ser base de sostenibilitat, ordre, control i convivència. Marí ha conclòs que “mentre el Govern parla de decreixement, a Eivissa li diem que si, decreixement, però de l’oferta il·legal”.
Respecte de la regulació del taxi, el president ha lamentat que aquest decret “arribi amb retràs” recordant que malgrat les peticions de les diferents administracions “s’ha hagut d’esperar a que finalment hagi estat el Consell Consultiu qui espitgi la redacció d’aquest decret”.
D’aquesta manera, Vicent Marí ha destacat que aquest decret regula qüestions com la recollida de passatgers a qualsevol parada de l’illa si hi ha gent esperant independentment del municipi; un sistema d’assignacions de serveis mitjançant posicionament GPS i estructura tarifària insular. Totes elles, “qüestions que han set prèviament aprovades i debatudes pels cinc ajuntaments i associacions del taxi de l’illa d’Eivissa”.