@Noudiari/ Aquest cap de setmana, el recinte Firal d’Eivissa acollirà la segona edició de la Fira Sabors del Camp i de la Mar, una iniciativa del departament de Medi Ambient, Medi Rural i Marí del Consell Insular d’Eivissa.
«També demostrarem que festa i menjar saludable no són incompatibles, reduint la quantitat de carn, canviant el tipus de cuinat i apostant per peixos i productes vegetals. I veurem com des del nostre plat podem ajudar a la nostra salut, i posar el granet de sorra per donar suport al camp i la mar d’Eivissa», ha explicat el director insular de Medi Rural i Marí, Vicent Tur.
A la roda de premsa de presentació també han assistir, a més del director insular, Alicia Morales en representació de les cooperatives agràries d’Eivissa, Pere Valera en representació de les cofraries de pescadors, i el xef Felipe de la Peña.
Activitats previstes
I per demostrar-ho, entre el dissabte a la tarda i durant tot el diumenge es realitzaran una sèrie d’activitats culinàries, showcookings i tallers infantils amb productes autòctons, de kilòmetre zero, i 25 expositors oferiran una gran oferta de tapes a 3 euros elaborades amb productes d’Eivissa: peixos, arròs de matances, sushi, hamburguesa de sofrit pagès i receptes locals recuperades.
Així, es desenvoluparan tota una sèrie d’activitats dividides en els àmbits de la tradició i la innovació. En el camp de la tradició, es comptarà amb el guanyador del concurs d’arròs de matances de l’any 2017; una classe magistral per reivindicar el plat estrella del camp eivissenc, el sofrit pagès, de la mà de Felipe de la Peña, Toni Marí, de Cas Pagès, i Paco Marí, de l’antic Mesón de Paco; les escoles de FP de cuina i gastronomia Isidor Macabich i sa Serra recuperaran una recepta molt antiga, una de les poques que es conserven d’època púnica, així com receptes amagades al llibre Bon Profit de Joan Castelló; i per acabar el dissabte, s’explicaran receptes amb peixos d’Eivissa i es presentarà el plat guanyador del concurs d’arrossos de sa Riba 2017 a càrrec del pescador que el va elaborar.
Diumenge ens visitaran les majores de la residència de Can Blai i ens mostraran els seus plats guardats a la memòria; i també els sabors primitius d’Es Caliu amb carns a la brasa d’anyell i porc. A la tarda, hora de postres: amb Catalina de Ca n’Alfredo i la seua Salsa de Nadal i els postres amb molt de cor pels alumnes de rebosteria d’Aspanadif. Acabarà les demostracions culinàries la cuina de festa d’Es Ventall amb José Miguel Bonet.
Innovació i altres cuines
La innovació i la influència d’altres cuines també estarà present als showcookings: sofrit pagès versió Guillemis; la gelateria Viccio, una de les més reconegudes d’Espanya, elaborarà gelats amb garrova i ametlla d’Eivissa; Sa Brisa i la seua interpretació de plats tradicionals;
L’alimentació és un element fonamental de la salut i enguany hi haurà una presència important de mostres culinàries de plats de festa elaborats amb criteris saludables: el restaurant Eat is Life ens presentarà un menú complet amb productes ecològics; El xef Gee van D farà una proposta exclusivament vegetariana i Los Fermentistas ens explicaran l’elaboració de fermentats vegetals.
A la tarda de diumenge, Marga Orell de S’Ametller farà una master class infantil per introduir una cuina saludable per a infants. A més, durant tot el cap de setmana, es comptarà amb l’animació del grup de l’Associació de Pageses Emprenyades.
La Fira Sabors del Camp i de la Mar estarà oberta aquest dissabte d’11 a 21 hores i diumenge d’11 a 19 hores.