@Noudiari/ La consellera de Família i Serveis Socials, Sandra Fernández, ha signat avui els convenis per a l’aplicació del programa d’intervenció socioducativa ALTER a 26 municipis de les Balears, al Consell de Mallorca i a la Mancomunitat del Pla. Han acompanyat a Fernández els alcaldes i representants de les diverses entitats locals que posaran en marxa conjuntament amb el Govern aquest programa als respectius municipis aquest curs 2013-2014 i que ja havien signat els respectius acords.
En total, a les Illes s’oferiran un total de 245 places, adreçades a joves en situació de risc o conflicte social, amb l’objectiu d’evitar l’abandonament escolar i facilitar la continuïtat o el retorn al sistema educatiu o formatiu ordinari. El programa d’enguany compta, entre les novetats principals, amb la introducció de dos nous cursos: el d’aprenent de pastisser i el d’aprenent d’agricultura ecològica. Així mateix, cal destacar la incorporació d’un municipi, Sant Joan de Labritja (Eivissa) al programa.
Del total de places, 245 (en ocasions, una mateixa plaça pot ser ocupada per més d’un jove al llarg del curs), 178 corresponen a municipis mallorquins, 28 a menorquins, 36 a eivissencs i 3 a formenterencs.
Pel que fa als cursos, enguany els joves que hi participin a l’ALTER podran triar entre 19 opcions, com, per exemple: aprenent de perruqueria i estètica; d’informàtica, de fusteria, de manteniment d’embarcacions i mecànica nàutica; de reparació de bicicletes, de pastisser, de jardineria, de ferreria i forja, de fotografia digital, d’arts gràfiques i d’agricultura ecològica, entre d’altres.
Balanç del curs anterior
Pel que fa als resultats del curs passat, un total de 252 joves de les Illes -196 al·lots i 56 al·lotes- superaren amb èxit el programa. Pel que fa a les qualificacions obtingudes, un 89 % conclogueren el curs amb una nota mitjana de notable.
Dels usuaris que acabaren exitosament, una gran part (el 45,71 %) optà per seguir la formació en un curs de PQPI (Programes de Qualificació Professional Inicial), preferiblement en la mateixa branca professional en la qual dugueren a terme la seva formació fins el moment. En segon lloc, un 35,2% continuà un curs més la seva formació a ALTER. La resta, o reprengueren l’ESO o s’inseriren laboralment a través del programa.
El perfil dels usuaris d’aquest programa és el de joves d’edats compreses entre els 14 i els 16 anys que presenten problemes d’adaptació als recursos educatius tradicionals, amb problemes d’absentisme o d’abandonament escolar.
Cal recordar que l’ALTER ha estat seleccionat per la Direcció General de la Comissió Europea com a exemple a seguir en el marc de l’estudi “The Value of Youth Work”. També, properament, s’inclourà com a “bona pràctica” en els informes de la Comissió.