Els socialistes de Formentera han mostrat aquest dimarts el seu suport a la Llei de Turisme presentada pel Govern balear, perquè entenen que «permetrà avançar en l’objectiu d’aconseguir una illa més habitable per a les persones, en què turistes i residents convisquin en equilibri», segons han expressat a través d’una nota de premsa.
«Defensam el nostre territori, pensam en el present i en les generacions següents; i aquesta llei ens permetrà aturar i repensar el futur de l’illa», assenyalen.
En aquest mateix sentit s’ha expressat avui el diputat socialista de Formentera, Antonio J. Sanz: «A les Illes Balears necessitam turisme de més qualitat i des de Formentera tenim clara la capacitat de càrrega de la nostra illa, que ja és la màxima», ha assenyalat des de la tribuna durant la seva intervenció en la moció del PP en matèria turística.
La llei, segons els socialistes de la pitiüsa menor, és un document «que ha de marcar un abans i un després a la indústria turística de les Illes». A més a més, han valorat que compta el consens dels partits d’esquerres del pacte progressista i dels sindicats majoritaris.
Una llei «social i mediambiental»
El partit defensa que la norma està pensada per al conjunt de persones del sector turístic: empresaris, treballadors, visitants i residents. «Aposta per l’economia circular i té un marcadíssim caràcter social i mediambiental, clau per a un territori tan fràgil com Formentera», afegeix la nota. De fet, el PSOE considera que Formentera reuneix les característiques idònies per desenvolupar aquesta llei, «que aposta per aprofitar els recursos propis, protegir el medi ambient, reduir el consum energètic i, en definitiva, que el turisme repercuteixi de manera positiva al medi ambient i a l’economia de l’illa».
Els socialistes assenyalen que el creixement urbanístic i turístic experimentat els darrers anys no només posa en risc l’ecosistema formenterenc i les infraestructures de l’illa com el port o les carreteres, «també ha aguditzat, per exemple, els problemes que tenen els residents per accedir a un habitatge digne a l’illa, així com els treballadors de temporada, fet que posa en perill l’equilibri i la cohesió social».
D’altra banda, el diputat Sanz ha recordat que a Formentera quedaran congelades prop de 3.700 places turístiques, amb quasi un 85% de places d’estades turístiques, que, d’altra manera, es podrien haver destinat directament al lloguer turístic: «Ara podrem decidir si passen a formar part del parc d’habitatges de lloguer per a residents», ha dit. Així mateix, ha asseverat que «el Consell de Formentera tendrà quatre anys per a modificar el PTI, si així ho considera» i donar l’oportunitat als formenterers «per repensar quin futur volen».
A més, Sanz ha explicat que si «no es modifica en el termini d’un mes, el percentatge de creixement en mesures urbanístiques serà del 0%, com ja va decidir Formentera l’any 2020».
Finalment, ha ressaltat que, al tràmit parlamentari com a Projecte de Llei, «Formentera incorporarà totes les esmenes que siguin necessàries perquè la llei contempli la realitat turística de la nostra illa», cosa que havia demanat aquests dies la presidenta del Consell Insular de Formentera, la socialista Ana Juan, que governa en coalició amb Gent per Formentera. La vicepresidenta i consellera insular de Turisme, Alejandra Ferrer, que és d’aquest partit, sí que s’ha mostrat crítica amb la nova Llei Turística, perquè opina que no s’adapta a la realitat de la menor de les Pitiüses. Així doncs, la posició de l’equip de govern insular no és unànime.
Territorialització dels ajuts per a renovables
D’altra banda, el diputat de Formentera ha demanat la territorialització dels ajuts relacionats amb les energies renovables, ja que, actualment, hi ha un únic registre d’entrada per a les subvencions, «de manera que la major part de les ajudes van a parar a les illes grans»: «Tot i l’avenç que suposarà els pròxims anys la instal·lació del 3r cable, amb una gran aportació de renovables, encara tenim Ca Marí produint amb energies fòssils; i aconseguir una segona font que abasteixi els prop de 20 MW que necessita Formentera en època de màxim consum és una fita llunyana».
Per aquest motiu, Sanz ha insistit en la necessitat d’impulsar les subvencions per a renovables, ja que «l’autoabastiment és clau per fer front al canvi climàtic», ha finalitzat.