@Noudiari / El grup municipal Socialista de Santa Eulària ha registrat avui un escrit d’al·legacions contra la modificació de les tres ordenances de taxes de subministrament d’aigua i sanejament, aprovades pel ple de l’ajuntament el passat 9 de juliol. El PSOE critica «l’increment del preu de l’aigua als col·lectius més desafavorits: la bonificació del 50% aprovada no és tal, ja que aquestos col·lectius pagaran més del que pagaven abans de l’aprovació definitiva d’aquestes modificacions».
En les seues al·legacions, el PSOE demana que la bonificació sigui del 75%, en lloc del 50, «perquè realment sigui un veritable respir per a les persones que es troben en les situacions indicades: persones jubilades i pensionistes; famílies nombroses; persones en situacions d’atur de llarga durada; i establiments de beneficència».
També es demana ampliar les bonificacions a altres col·lectius: famílies amb persones amb discapacitat o amb un grau de dependència elevat on els ingressos anuals de la unitat familiar no superi l’equivalent al salari mínim interprofessional; persones víctimes de violència de gènere on els ingressos anuals de la unitat familiar no superi l’equivalent al salari mínim interprofessional.
També a famílies monoparentals on els ingressos anuals de la unitat familiar no superi l’equivalent al salari mínim interprofessional; i joves en situació laboral precari que visquin independentment dels seus progenitors on els ingressos anuals d’aquesta jove unitat familiar no superi l’equivalent al salari mínim interprofessional.
El grup Socialista també inclou al·legacions de caràcter tècnic, referides a una «absoluta falta de transparència» en el procediment, «en una modificació d’ordenances de gran importància, que suposa un increment de quasi el doble de la taxa pel subministrament d’aigua, passant de 0,6 € per m³ a 1,2 € per m³. Una modificació que suposa, en alguns casos, un increment de més del 80% del preu del servei. Per tant, davant d’una modificació d’ordenança d’aquest calibre, sense cap dubte s’havia de seguir un procés transparent, participatiu i de consens».
«La falta de transparència es pot comprovar en què els imports de les noves tarifes i els documents (informes tècnics, econòmics… ), perceptibles en la tramitació en procediments d’ordenances fiscals, no es troben en cap publicació ni a la web municipal».
«Això és un fet molt important, ja que existeixen nombroses sentències de tribunals que resolen la nul·litat de les liquidacions girades en aplicació d’ordenances que han estat aprovades sense documents primordials o documentació incompleta».
El PSOE posa altres exemples, «com el fet que era impossible tenir el dictamen de la comissió d’estudi d’aigua per exemple, ja que la seva composició acabava de ser aprovada per un ple extraordinari 30 minuts abans de la reunió de la comissió d’hisenda que precisament havia d’emetre el dictamen de la modificació».
El grup Socialista també considera totalment «inacceptable» que l’informe tècnic econòmic, «bàsic per aquesta tramitació, fos remès als membres dels grups municipals de l’oposició el mateix dia d’aprovació al ple, que se celebrava a les 8.30 del matí».
Per tot això, el PSOE demana la revisió del procediment administratiu, amb incorporació dels informes tècnics i econòmics adients així com comptar amb el corresponent dictamen favorable de la comissió d’estudi d’aigua.