Vicent Cardona Marí va fundar l’any 1940 la reconeguda pastisseria de la ciutat d’Eivissa Los Andenes, al port de la ciutat. El seu fill Ricardo Cardona, que va recollir el testimoni en la direcció del negoci que va estar obert fins al novembre de l’any passat, ha mort aquesta setmana.
Durant molts d’anys (va començar d’aprenent amb dotze a Can Vadell i a Cas Corpet), va ser l’hereu d’un concepte tradicional de pastisseria. Documentant-me l’any 2014 per a un article per a l’almanac El Pitiús, em va aclarir que l’establiment seguia el costum de conservar la grandària dels pastissos tradicionals, que «un pastís era un pastís» i que «no li agradaven les miniatures que ara s’estilaven». El 1962 Ricard Cardona es casà amb Maria del Carmen Pérez, que despatxava a la pastisseria, com també ho feren els dos fills d’aquest matrimoni, Ricardo, tercera generació de Los Andenes, i també hi treballà la seua germana Carmen.
Ja el novembre de 2015 tancaren portes i s’acabaren aquelles enyorades especialitats, alguns dels noms d’aquestos pastissos segur que ja no diuen res als joves lectors. Hem de recordar les tradicionals figuretes de massapà, les ensaïmades (moltes dedicades a l’exportació: recordau la seua privilegiada ubicació: d’allí davant sortien antigament tots els «correus» cap a Mallorca i cap a la península). També hi gaudien de gran popularitat els borratxos, els piononos, els palos de crema, el braç de gitano, els santmarcs i, sobretot, els enyorats tortells, tant els d’ametlla amb cabell d’àngel com els de nata. Igualment varen ser molt apreciades per la clientela (i presents a l’aparador que donava al carrer) les fruites confitades.
Descansi en pau en Ricardo Cardona Ramon; exemple dels darrers pastissers artesanals que va treballar a Eivissa…
Per Joan Albert Ribas