Endesa ha renovat la col·laboració amb la publicació de l’Anuari Ornitològic de les Illes Balears 2020 (volum 35), un suport que, una vegada més, «mostra el compromís d’Endesa amb el medi ambient i la preservació de la natura i les espècies autòctones», segons ha defensat aquesta empresa en un comunicat de premsa. La companyia, dins del Pla de Sostenibilitat d’Endesa a les Illes Balears, «manté la seva constància en aquest compromís, ja que fa vint-i-nou anys que duu a terme aquesta col·laboració», afegeixen. Es tracta d’una publicació de GOB-Mallorca, Grup d’Estudis de la Naturalesa GEN-GOB Eivissa, SOM–Societat Ornitològica de Menorca i GOB-Formentera.
L’acte de presentació del 35è volum de l’Anuari s’ha celebrat avui a les 12.00 hores a la llacuna, es Forcadets, situada dins el Parc Natural de l’Albufera de Mallorca. Una finca, de 30 hectàrees de superfície situada dins el Parc Natural de l’Albufera de Mallorca, que va ser objecte de la signatura d’un Acord de Custòdia del Territori (ACT), acord signat per la Conselleria de Medi Ambient, Agricultura i Pesca, Endesa i el GOB.
La llacuna està connectada a tota una sèrie de sèquies i canals (el més llarg d’ells es va dragar l’any 2016, essent també una de les actuacions prioritàries contemplades dins l’ACT), el que ha possibilitat que les aigües de la llacuna es renovin de manera adequada i permetin així una major presència de flora i fauna aquàtiques.
L’acte de presentació d’avui ha comptat amb la presència del coordinador del GOB, Antoni Muñoz, el responsable de l’àrea d’ornitologia del GOB, Manuel Suárez, i el director general d’Endesa a les Illes Balears, Martí Ribas.
L’Anuari Ornitològic de les Balears 2020 (volum 35), que després de trenta-cinc anys consolida any rere any la seva feina, té un important interès i prestigi científic. «Per a Endesa és una gran satisfacció la renovació del suport per la gran qualitat i importància científica. Endesa, amb aquesta col·laboració, reforça el seu compromís amb obres i projectes de gran impacte social i de preservació del medi ambient, amb entitats compromeses amb les Illes Balears», destaquen a la nota.
L’edició d’enguany incorpora, a part dels habituals registres ornitològics que ofereixen una visió del que fou l’activitat ornitològica del 2020, els següents articles: «Població reproductora i tendència de l’àguila calçada Hieraaetus pennatus a Mallorca al 2020», i «Análisis bibliométrico del Anuari Ornitològic de les Balears (AOB) 1985-2019».
Així com també, cal destacar les notes breus: «First record of Artic Warbler Phylloscopus borealis for the Balearics Islands», «Primera nidificació documentada de xoriguer petit Falco naumanni a l’illa de Mallorca»; «Proximitat entre nius de milana Milvus milvus, corb Corvus corax, àguila calçada Hieraaetus pennatus» i «aligot Buteobuteo a Mallorca», entre d’altres.