@Noudiari / El proper dijous, 30 d’octubre, es presentarà a la Societat Ebusus el número 56 de la revista EIVISSA. Enguany es compleixen 70 anys del seu naixement, i l’IEE considera que l’acte ha de celebrar-se al lloc on va néixer aquesta històrica publicació de les Pitiüses.
L’any 1944 la societat cultural i artística Ebusus va iniciar la publicació de la revista Ibiza, a proposta del bibliotecari de la Societat, Antoni Costa Ramon, i secundada per la directiva presidida per Manuel Verdera Ferrer. Va tenir una primera època fins al 1950, publicant 29 números. Recollia les nombroses activitats que en aquell temps realitzava la societat, així com treballs d’investigació, històrics i literaris.
El 1949 es fundà l’Institut d’Estudis Eivissencs i la revista va ser cedida a la nova institució, cosa que va permetre que, pel seu caràcter de publicació d’estudis locals, l’Institut es pogués incorporar al Patronat José María Quadrado, del Consell Superior d’Investigacions Científiques (CSIC). Aquesta segona època de la publicació mantengué la línia de l’anterior quant a col·laboradors i continguts. D’aquesta etapa se’n publicaren sis números, el primer el 1953 i el sisè i últim, el 1960.
L’Institut, després d’un llarg període de silenci, i de la mà d’un grup de joves, va reprendre les seues activitats l’any 1970, i des d’un principi es va plantejar la reaparició de la revista. El febrer de 1972 es presentà de la mà de Josep Maria Llompart el primer número de la tercera època, ara ja amb el nom d’EIVISSA. Els primers anys de la represa, la revista fou bilingüe, amb predomini de la llengua catalana, la qual, més endavant, va ser la llengua exclusiva de la revista.
Durant tot aquest temps la revista ha procurat mantenir un equilibri entre la creació literària i la investigació. Hi trobam articles de caire literari, altres d’erudició, investigació de caire històric, articles de divulgació literària i lingüística…