@Noudiari/ Esperança Marí, diputada al Parlament de la coalició PSOE-Pacte per Eivissa, ha demanat a la consellera Joana M. Camps com pensa frenar el Govern la davallada de la qualitat educativa. Segons Marí, “és evident que durant aquesta legislatura s’han pres mesures que no han afavorit precisament la qualitat en el nostre sistema educatiu, sinó ben al contrari: han augmentat les ràtios, ha disminuït el professorat, han laminat els programes d’incorporació d’alumnat nouvinguts i han minvat significativament els programes d’atenció a la diversitat”.
Segons Marí, “la consellera d’Educació ha deixat ben clar que no tenen cap alternativa, ni cap proposta concreta per reconduir la situació actual: ben al contrari, estan ben disposats a perseverar en la línia que han mantengut al llarg del que portam de legislatura”.
“Serà difícil recuperar la motivació del professorat”
La diputada eivissenca ha recordat que “el primer element que contribueix a la qualitat d’un sistema educatiu és la motivació del professorat, molt per damunt de tots els altres. I durant aquesta legislatura l’enfrontament entre la conselleria i els docents ha estat permanent, de manera que s’ha generat un clima que no contribueix precisament a la motivació positiva i a la bona entesa, imprescindibles perquè els professors puguin fer la feina en bones condicions”. Segons Marí, “en el futur, serà difícil recuperar la motivació del professorat i recobrar l’esperit que ha existit en altres etapes. Constitueix una gran insensatesa enfrontar-se a tot un sector, com ha fet durant aquesta legislatura la conselleria d’Educació, els han maltractat i ara encara continuen pressionant-los, han aconseguit girar-se en contra a tot el col·lectiu de professors de les Illes Balears».
Esperança Marí considera que “juntament amb la desmotivació del professorat i l’ambient tens que es viu permanentment dins el món educatiu, un altre factor que no ajuda mica a la millora de la qualitat del sistema educatiu és el de les ràtios, i la nova resolució de la conselleria que permet que les ràtios puguin augmentar un 20 per cent més, implicarà un clar augment de la conflictivitat als centres i durà a una situació insostenible”. Segons ha explicat Marí, a Balears hi ha un 16,6 per cent d’alumnat nouvingut (19,7 per cent a l’ESO) i a les nostres aules hi ha “unes ràtios més inflades que a les de Galícia o Extremadura, on el percentatge d’alumnes nouvinguts és d’un 4,1 per cent i d’un 3,5 per cent respectivament”.