@Noudiari / Biel Moyà, investigador i membre del Grup d’Investigació en Ecologia Interdisciplinar de la Universitat de les Illes Balears (UIB), ha presentat aquest matí un estudi sobre la presència d’algues a les principals platges del municipi de Santa Eulària des Riu i la seva relació amb els ‘blooms’ o decoloracions de l’aigua de la mar per abundància de fitoplàncton i que també són conegudes com a ‘marees vermelles’.
En roda de premsa, en que ha estat acompanyat per la regidora de Litoral i Platges Antònia Picó, l’investigador ha ressaltat el bon estat de les aigües analitzades (de les platges d’es Canar, Santa Eulària, es Riu i Cala Llonga) i ha assenyalat que “pel resultat de les mostres, no hi ha vessaments en aquestes zones.
Moyà també ha estat clar al parlar dels episodis d’explosió de fitoplàncton i ha assenyalat que, en qualsevol cas el procediment a seguir és prendre mostres, identificar l’organisme causant, veure com evoluciona i, si no desapareix per si mateix, analitzar quin nutrients hi ha a l’aigua i, si és necessari, veure la toxicitat de l’alga.
“Però amb aixó es produeix moltes voltes una alarma innecessària”, ha explicat, “estem parlant d’organisme potencialment tòxics però és en casos molt concrets, afectant directament a peixos i mariscs, no a les persones”, ha afegit. En aquest sentit ha assenyalat que a les aigües de Santa Eulària des Riu les mostres han presentat nivells de cèl·lules de fitoplàncton més de cinc voltes per davall del que es considera necessari per a tindre la presència d’una ‘marea roja’ i que, inclús si es donés aquesta última situació, aixó no implicaria que fos perillosa per a les persones.
Igualment, ha explicat que el Govern fa controls periòdics per a control·lar elements patògens a les aigües de bany.
L’estudi confirma també la hipòtesis de que l’activitat humana lligada al turisme influeix en l’augment de presència de micro algues però que es tracta d’un factor estacional ja que els augments es donen només al juliol i l’agost, mantenint uns nivells molt més baixos a la resta de l’any. “Si hi ha alga aixó significa que pot haver-hi una explosió de creixement en qualsevol moment”, ha matitzat, per a tornar a repetir que aquests episodis no impliquen un mal estat de les aigües o un perill per a les persones.
Per la seva banda, la regidora de Medi Ambient ha destacat l’importància de comptar amb un estudi que permet saber quins tipus de fitoplàncton es troba present a la costa de Santa Eulària des Riu (55 tipus diferents, quasi un terç de tota la varietat trobada a Balears), en quin lloc i en quina proporció per a així poder actuar amb més rapidesa en cas d’una decoloració o ‘marea vermella’. A més, ha destacat que es seguirà el protocol de control i seguiment en cas de trobar-se cap taca d’aquest tipus a la mar per a determinar si és necessària cap intervenció per a la seva eradicació.