El gran acte institucional de les Festes de Sant Jaume d’enguany a Formentera es durà a terme durant la nit del diumenge 24 de juliol al jardí de ses Eres, a Sant Francesc. Així, la nit abans del dia de Sant Jaume es farà el lliurament de les distincions honorífiques de l’illa a partir de les 20.00 hores.
Així, els tres premis Sant Jaume recauran sobre la Llibreria Tur Ferrer (1962), el restaurant Can Platé (1922) i a l’arquitecte Marià Castelló Martínez (Formentera, 1976), tal com va donar a conèixer el mateix Consell de Formentera després del ple esmentat.
En primer lloc, amb aquesta entrega es reconeix la trajectòria de la Llibreria Tur Ferrer, que fou la primera llibreria i papereria a la pitiüsa menor. Es tracta d’un establiment situat al cor de Sant Francesc i que ja compta amb més de seixanta anys d’història. Avui dia, de la mateixa que quan va obrir a mitjans del segle passat, aquesta llibreria continua sent de gestió familiar i oferint un tracte pròxim i directe. Un exemple de cultura km 0.
Segons recull l’Institut D’Innovació Empresarial al seu web, Antoni Tur Ferrer, conegut com a Toni Xica, va ser qui va obrir la llibreria. Llavors es trobava a l’edifici de ca seva i l’espai era petit. Quinze anys més tard, el 1975, la llibreria va moure’s a un local més gran, «a l’altre costat del carrer de Jaume I, on encara està situat avui en dia», tal com recull l’Institut.
Ara la llibreria compta, molt a prop, amb un altre local.
Pel que fa a Can Platé, cal recordar que es tracta d’una altra empresa familiar; és, sens dubte, un referent de trajectòria i emprenedoria que continua actualment amb la tercera i quarta generació de la família al capdavant del negoci, que està vinculat al turisme d’alta qualitat.
L’empresa va obrir precisament fa cent anys de la mà de Joan Ferrer Castelló, amb la inauguració del que avui es coneix com a ‘Fonda Platé’.
I és que Can Platé va ser una fonda, és a dir, un establiment turístic, on es podia dormir, a banda de gaudir de bons menjars. A principis dels anys 20 del segle passat, Joan Ferrer Castelló va comprar el solar per a construir-hi l’edificació.
Segons recull l’Enciclopèdia d’Eivissa i Formentera (EEiF), a la dècada dels anys 50 el negoci va esdevenir un punt de trobada entre els treballadors de les salines durant els caps de setmana. A poc a poc l’establiment va anar ampliant-se i s’hi varen construir noves habitacions al primer pis, de manera que ja l’any 1955, es va inaugurar l’Hotel Cala Saona, també segons l’EEF.
El director fou Joan Ferrer Castelló, mentre que del local de baix, del bar, se’n va encarregar el seu fill, Joan Ferrer Torres. «L’estiu de 1962 s’instal·là a Can Platé la primera antena de televisió a Formentera. A partir de 1965, després de la mort de Joan Ferrer Castelló, ja no hi llogaren més habitacions i funcionà únicament com a bar», detalla l’Enciclopèdia.
Finalment, a Marià Castelló Martínez se’l reconeix amb una altra de les distincions honorífiques per l’originalitat de la seua obra amb un personalíssim llenguatge arquitectònic propi. També pel «respecte exemplar que mostren les intervencions sobre patrimoni cultural de l’illa, a més de la seua ja reconeguda i premiada aportació a l’arquitectura contemporània», tal com destaquen des del Consell Insular de Formentera en una nota de premsa al respecte.
Per una altra banda, el Consell també ha decidit atorgar la distinció de Fills adoptius de Formentera a Maria Teresa Matilla López (Salamanca, 1957) i a Miquel Àngel Riera Planells (Eivissa, 1970). En el primer cas, a tall de reconeixement a la seua trajectòria com a divulgadora de la pintura durant anys a l’illa, tot «contribuint a desenvolupar la imaginació i creativitat de tants formenterers i formentereres, així com pel seu compromís i participació ciutadana de l’illa», subratlla la nota.
A l’eivissenc Riera Planells, per tota la labor realitzada al llarg dels catorze anys com a mossènyer a les parròquies de Sant Francesc Xavier i el Pilar de la Mola. Però també, d’un altre costat, per l’impuls i el compromís envers l’associacionisme juvenil, l’acompanyament de famílies necessitades i l’acollida social a la pitiüsa menor.
Medalla d’Or a l’Artesania tradicional de Formentera
Cal recordar també que el Ple del Consell Insular de Formentera del passat 8 de juliol, a banda d’acordar tots aquests reconeixements, també va aprovar per unanimitat atorgar la Medalla d’Or de Formentera als coneixedors i transmissors de les tècniques artesanals tradicionals, tal com va recollir llavors Noudiari.
Segons va explicar la presidenta, la socialista Ana Juan, «aquest premi s’atorga en reconeixement de la seua tasca per transmetre i compartir entre generacions les tècniques que —aprofitant els recursos de l’illa, com ara la fusta, la pedra, la vegetació— bastiren en el seu dia les necessitats de la casa, el camp i la mar, i que avui esdevenen part del nostre valuós patrimoni immaterial».
Després del ple, Ana Juan va felicitar, en nom propi i de tot l’equip de Govern insular, a tots els premiats, i els va convidar a l’acte institucional de lliurament de les distincions honorífiques de l’illa. En la mateixa línia, també va aprofitar per agrair la feina feta als integrants de la Comissió de les Distincions Honorífiques.
Dia de Sant Jaume: 25 de juliol
L’endemà del dia 24, durant la diada pròpiament dita, el dilluns 25 de juliol, es celebrarà la Missa de Sant Jaume a l’església de Sant Francesc a les 20.00 hores, segons la previsió. A més, aproximadament una hora després, les colles de Formentera, Es Pastorells i Es Xacoters faran una ballada popular a la plaça de la Constitució, en el que sirà, com cada any, una jornada de tradicions, cultura popular i divertiment.