@Noudiari/ Mes i mig després de l’inici de les obres, han conclòs els treballs per a la recuperació i rehabilitació de la bassa de contenció del Riu de Santa Eulària d’es Trenc i els canals de reg que arriben fins a Can Planetes. Divendres al matí s’han fet les proves d’ompliment i circulació de l’aigua necessàries per a declarar l’obra com a conclosa. L’alcalde en funcions, Vicent Marí, i la regidora en funcions delegada de l’àrea de Cultura i Serveis Socials, Ana Costa, han visitat els treballs.
Aquesta intervenció forma part del projecte de recuperació del curs baix del Riu de Santa Eulària, una iniciativa inclosa en els pressupostos de 2015 presentats al desembre, i que pretén tornar a valorar una instal·lació en funcionament fins als anys 70 del segle passat i l’origen segurament es trobi en l’època musulmana de l’illa. El projecte ‘Recuperació del sistema hidràulic de la Bassa des Trenc i del Canal dels Molins del Rio de Santa Eulària’ ha comptat amb un pressupost de gairebé 190.000 euros, sufragats en part amb fons europeus a través del Grup d’ACCO Local Leader Eivissa i Formentera.
Es Trenc, 40 anys sense funcionar
La iniciativa tenia dues parts diferenciades. D’una banda la d’es Trenc, un assut que servia per embassar les aigües del riu i derivar-les a un sistema de canalitzacions que irrigava l’horta de Santa Eulària alhora que permetia portar aigua fins als cinc molins situats en els voltants del Puig de Missa, i per una altra la d’aquest mateix sistema hidràulic.
Es Trenc va estar en ús fins fa uns 40 anys i ara presenta diferents esquerdes i danys en la superfície que seran reparats, refermant tota l’estructura per evitar trencaments i despreniments en aquesta estructura. Els treballs, a més, serviran per retirar la terra acumulada en diferents parts de la xarxa de séquies, la consolidació dels murs i un condicionament general d’aquesta xarxa de canals fins a la seva arribada a Can Planetes.
Per a la consolidació del mur de contenció s’han hagut d’enretirar pedres de la base del mur que havien estat remogudes per l’aigua i que corrien el risc de col·lapsar. Això ha deixat al descobert evidències que l’estructura va ser construïda en un primer moment sobre unes estaques que actuaven sobre pilons per a suportar la pedra, ja que la base del terra és argila i dipositar les roques directament hauria suposat un problema d’enfonsaments. Ara s’haurà d’executar un petit projecte de consolidació d’aquesta zona que, a més, permetrà tornar el pendent de la cara exterior d’es Trenc i evitar així en el futur que, quan passi per damunt l’aigua, la caiguda no torni a erosionar el terreny i danyi l’estructura.