R. Beltrán/ “Un lèxic molt pròxim i llunyà a la vegada”. Així han definit des del Consell Insular de Formentera el tema que centra el seu calendari de sobretaula per 2014, el quart que realitza l’Executiu formenterer i que aquest any està dedicat a les paraules del camp.
L’arada apareix al febrer i el paller al març, però les beaces es faran esperar fins al desembre. Cada pàgina i cada mes porta al costat del seu calendari una imatge estreta del Diccionari català-valencià-balear, també conegut com a Alcover Moll. “Aquesta obra, que és una veritable joia lingüística, és consultable en línia i, de fet, en la il·lustració no s’explica el concepte sinó que s’adreça al lector que visiti la pàgina per tal de conèixer aquesta paraula i moltes altres”, ha explicat Carles Torres, responsable del Servei d’Assessorament Lingüístic del Consell de Formentera, el departament que ha elaborat aquesta joia pels amants de la llengua. A més, al final del calendari es troba un petit glossari amb més paraules curioses del camp, com poden ser andana, esterrossar, guaret o, com no podia ser d’altra forma, pagès.
2.000 calendaris a disposició dels formenterers
D’aquest calendari s’han editat 2.000 còpies, que s’han repartit a tot el professorat de l’illa amb la intenció que comparteixin amb el seu alumnat aquest lèxic tan ric però, lamentablement, en desús. “Entenem que és una campanya tant cultural com lingüística, que en format de calendari pot arribar al màxim de la ciutadania”, ha remarcat Torres. A més, els interessats en adquirir-ne un exemplar poden fer-ho als punts d’atenció ciutadana habituals del Consell de Formentera, és a dir, l’Oficina d’Atenció Ciutadana, l’àrea de Cultura i Patrimoni, l’àrea de Benestar Social, l’àrea de Turisme i l’Hospital de Formentera.
A les anteriors edicions del calendari del Consell els temes destacats han sigut molt diferents. El primer any, cada plana presentava un joc de preguntes i respostes sobre història i cultura de Formentera. El segon el va il·lustrar una sèrie d’imatges de Formentera al segle XX que construïen una cronologia del darrer segle. I a 2013 es va dedicar aquest almanac a Marià Villangómez dins dels actes del seu centenari i cada mes anava acompanyat d’uns versos del poeta, així com dades de la seva biografia.