@Noudiari/La compareixença dels dos senadors autonòmics escollits pel Parlament de les Illes Balears el passat mes juliol, els ex presidents José Ramón Bauzá i Francesc Antich, vé motivada per la petició enregistrada el passat mes d’agost per part dels grups parlamentaris MésxMallorca i MésxMenorca.
Per part de Formentera, la diputada Sílvia Tur, valora molt positivament la iniciativa dels dos grups parlamentaris esmentats per demanar ambdues compareixençes i en la seva intervenció ha explicat que en el tràmit de modificació del reglament del Parlament proposarà que es reguli i estableixi la compareixença periòdica dels senadors autonòmics davant la cambra autonòmica per donar compte de la seva feina al Senat i per escoltar les demandes i acords que s’hi estableixin.
A més, ha aprofitat per dir que tots els senadors i senadores de les Illes Balears han d’establir calendaris de feina i diàleg amb els Consells Insulars, perquè és imprescindible que mantenguin comunicació i coordinació constant amb totes les institucions de la comunitat autònoma.
La primera intervenció, s’ha produit per part del senador del Partit Popular al Parlament, el Sr. Bauzà. Ha iniciat l’intevenció donant compte de les inversions de l’Estat a les Illes Balears per al 2016, i ha desglossat les principals partides per defensar el tracte de l’Estat cap a la nostra comunitat. Segons Sílvia Tur, “aquesta defensa contrasta fortament amb el fet que Balears és la segona comunitat autònona de l’estat que rep el menor i pitjor finançament per part de l’Estat, i la valora com a decebedora quan el Sr. Bauzà coneix sobradament la situació d’ofegament que afecta Balears que a dia d’avui segueix sense l’aprovació de Règim Especial de les Balears i segueix pendent de cobrar gairebé 1000 milions d’euros en inversions estatutàries”
Sílvia Tur ha aprofitat el seu torn d’intervenció per demanar als dos senadors que defensin la demanda de Formentera per aconseguir un senador o senadora per Formentera, ja que es tracta d’un dret dels formenterers i formentereres que fins ara no està degudament reconegut i que possiblement requerirà d’una modificació puntual de la Constitució Espanyola per adequar-se a la realitat de l’ estatut d’autonomia del 2007 que reconeix l’entitat jurídica pròpia del Consell Insular de Formentera. A més ha avançat que en la proposta de modificació del reglament del Parlament demanarà l’elecció separada dels senadors i senadores que s’escullen des del Parlament i la regulació de les seves compareixences periòdiques en aquesta cambra.
Servei públic de transport marítim entre les illes i la península
Altres temes que ha traslladat als senadors han estat la necessitat que l’Estat aprovi un nou contracte d’obligació de servei públic de transport marítim entre les illes i la península, que des de 2011 no s’ha renovat i que necessàriament ha de regular freqüències mínimes i règim de preus. Aquesta és una de les demandes programàtiques del pacte, i que avui tarda novament, es sotmetrà a votació en la secció de territori i medi ambient del Parlament. Tur li recorda les repercussions que aquesta declaració té, especialment, sobre el transport de mercaderies per a l’illa de Formentera.
Pel que fa a transport aèri, els ha demanat que es sumin a la demanda de Balears per desprivatitzar Aena, perquè es tracta d’una empresa amb grans beneficis, i perquè Balears ha de poder participar de la gestió de totes les infraestructures estratègiques de transports per a garantir les bones comunicacions de les illes amb la resta del món.
Finalment els ha recordat la injustícia que suposa per Balears el fet que la llei estatal de residus de 2011 hagi eliminat els ajuts al transport de residus entre illes i península, tot i que manté avantatges per a Ceuta i Melilla en contraposició a les Balears que els han perdut. En aquest sentit els recorda la discriminació dels ciutadans de Formentera que han de fer front a un sobrecost anual d’1.000.000 euros només en concepte de transport de residus entre Formentera i Evissa.
Per acabar, els ha traslladat a la precarietat de la qualitat d’aprovisionament elèctric a Formentera, i els hi ha demanat que contribueixin a defensar les demandes de Formentera per agilitzar els tràmits del Ministeri d’Indústria i Energia en l’autorització de nous equips i major potència.
Pel que fa a la intervenció del Sr. Bauzà, s’ha oferit a sumar-se a les demandes de Formentera per aconseguir un aprovisionament elèctric per Formentera de qualitat, però tot i la insistència de la diputada per Formentera, ha eludit pronunciar-se sobre la majoria de qüestions plantejades per part de Formentera com ara la demanda de la diputada Sílvia Tur sobre demanar l’eliminació de l’impost aprovat per part del Govern Central el passat mes d’octubre a l’autoconsum que castiga les energies renovables.
També ha eludit contestar per quin motiu el Partit Popular mostra incongruències en la defensa de la llei contra les prospeccions petrolieres, votant de forma diferent als òrgans de la CAIB i als de l’Estat i tampoc ha contestat a la qüestió d’inconstitucionalitat del deslinde de Costes de Formentera, qüestió sobre la qual Tur li ha demanat una valoració, o la qüestió de la cogestió dels aeroports d’Aena i a la llei de residus.