@Noudiari/ Arriba l’estiu i Formentera treu al Cinema a la Fresca per celebrar la vuitena edició d’aquest cicle, que té una molt bona acollida per part dels residentes i dels turistes que visiten l’illa. Al cartell, clàssics i contemporanis del cinema nacional i internacional que cada dimarts i dijous visitaran Sant Francesc i Sant Ferran.
Des de principis de juliol i fins a finals de setembre, l’àrea de Cultura del Consell Insular de Formentera organitza, sota la direcció artística de Veronique Landy, una programació variada amb la que gaudeixen una mitjana de 200 espectadors per pel·lícula.
El títol que inaugura el cicle de cinema el 2 de juliol al jardí de ses Eres és l’espanyola Blancanieves, un film de l’any passat del director Pablo Berger, que ha obtingut 34 premis de caire internacional. Destaca el premi especial del Jurat al Festival Internacional de Cine de San Sebastián i la Concha de Plata a la millor actriu per la interpretació de Macarena Garcia. Així mateix, va ser guardonada a moltes de les categories de la XXVII edició dels Premis Goya, emportant-se el goya a la millor pel·lícula, millor fotografia, millor guió original i millor actriu principal, entre molts altres.
Scorsese, Marker i Almodóvar
Enguany destaca la projecció d’un cicle de cinema francès en homenatge al director Chris Marker, qui va morir el juliol del 2012 i a qui se li atribueix la invenció del documental subjectiu. El seu reconeixement internacional li va arribar amb el curtmetratge El muelle (La Jetée, 1962), que conta experiments científics sobre viatges en el temps en un món postapocalíptic i que es projectarà a Sant Francesc el 10 de setembre. L’altre film del director francès és Sin sol (Sans solei, 1983), on reflecteix el seu interès per la tecnologia digital.
Així mateix, també es projectarà el film de Martin Scorsese La invención de Hugo, de l’any 2011, que ret homenatge al director Georges Méliès, un dels primers cineastes en utilitzar múltiples exposicions, la fotografia en lapse de temps, la dissolució d’imatges i els fotogrames pintats a mà. Precedeix a la projecció de Scorsese, una de les pel·lícules més famoses del director francés, el curt El viaje a la luna, que narra un viatge estrany, surrealista i fantàstic, inspirat per Julio Verne.
Amb una programació de cinema d’autor en versió original, es projectaran un total de 22 pel·lícules de nacionalitats variades des de Xile, Regne Unit o Portugal, passant per Itàlia, Alemanya, Estats Units o Taiwan, rodades entre principis del segle XX i l’actualitat. Per a ressaltar-ne algunes, es projectarà l’opera prima del cineasta espanyol Pedro Almodovar Pepi, Luci, Bom y otras chicas del montón, del 1980 i que després de 33 anys segueix sent un alenada d’aire fresc per la seua llibertat i desimboltura.
Los caballeros de la mesa cuadrada a l’aire lliure
Així mateix, no podia faltar un clàssic del cinema espanyol, amb els germans Monty Python. L’anglesa Los caballeros de la mesa cuadrada, dels directors Terry Gillian y Terry Jones, conta les aventures del rei Artur i els seus cavallers en la seva incessant recerca del Sant Grial. El fim americà I am not there, de Todd Haynes és un retrat del legendari músic Bob Dylan. El film consta de vàries històries que representen diferents moments de la vida personal i professional del cantant nord-americà que va revolucionar la música popular en els anys 60 i 70.
L’entorn obert i natural dels emplaçaments escollits (jardí de ses Eres a Sant Francesc i plaça de Sant Ferran) atorguen als espectadors una tranquil·litat i una relaxació vital per gaudir d’un cicle de cinema, que té com a objectiu fomentar el cinema internacional entre turistes i residents. La sessió de cinema a la plaça de Sant Ferran, juntament amb el Mercat Artístic i el Mercat Artesà han aconseguit reactivar aquesta zona i convertir-la en un focus artístic i cultural.