@Noudiari/ L’àrea de Cultura i Patrimoni del Consell Insular de Formentera ha presentat la IV edició de les Jornades d’Estudis Locals Joan Marí Cardona, un cicle de conferències dedicades a promoure i difondre la investigació en el camp del patrimoni cultural de Formentera.
Les Conferències Joan Marí Cardona tendran lloc del 10 al 14 de març i estan estructurades en dos branques clarament diferenciades. En primer lloc, una sèrie de conferències impartides per especialistes i relacionades amb unes àrees temàtiques prefixades, sempre relacionades amb el patrimoni cultural de Formentera. I en segon lloc, una publicació en format de revista científica, de periodicitat anual, que recull els articles derivats de les ponències i que té com a finalitat esdevenir una publicació de referència a l’illa de Formentera en el camp de la difusió de les investigacions i dels coneixements relacionats amb l’illa.
Un cicle d’història i arqueologia, antropologia, lingüística i arts
Segons han explicat des del Consell formenterer, “s’han escollit els ponents d’acord amb els mèrits especificats, així com pel fet que tots ells són investigadors de provada solvència que han elaborat o desenvolupen en l’actualitat recerques relacionades amb l’illa de Formentera”. El cicle de conferències es centra principalment en l’àrea d’humanitats: història i arqueologia, antropologia, lingüística i arts. Tot i això, també tendran cabuda les aportacions dels camps de les ciències naturals i de les ciències tècniques, sempre que la temàtica estigui relacionada amb Formentera.
El nom de les jornades obeeix a l’excel·lent tasca d’investigació i divulgació del patrimoni de Formentera que va dur a terme el canonge arxiver Joan Marí Cardona, un referent en la difusió de la nostra història.
A continuació oferim el programa complet d’aquestes jornades.
Dilluns 10 de març: Can Blai: un fortí baix imperial de vigilància costanera a la Mediterrània occidental. Resultats de les excavacions de 2013, a càrrec de Ricardo González Villaescusa (Catedràtic d’Història Antiga i Arqueologia a la Université de Nice Sophia Antipolis, codirector del projecte de recerca arqueològica Can Blai: un fortín bajo imperial de vigilancia costera del Mediterráneo occidental, del qual s’ha desenvolupat la primera campanya durant l’any 2013).
Dimarts 11 de març: El faro de la Mola: historia y singularidades, a càrrec de Javier Pérez de Arévalo, últim faroner del far de la Mola i autor de la tesi doctoral Los faros de las islas Baleares durante los conflictos bélicos contemporáneos, defensada a la Universitat de les Illes Balears en juliol de 2012.
Dimecres 12 de març: Situación política y socioeconómica de Formentera en la Segunda República, a càrrec de José Antonio Viñarás Domingo, autor de la tesi Eivissa y Formentera, 1931-1936: sociedad, economía, elecciones y poder político, defensada a la Universitat de les Illes Balears en juny de 2013.
Dimecres 13 de març: L’ofici de carreter a les Pitiüses, a càrrec de Fina Ribas Ribas (llicenciada en Humanitats i en Antropologia Social i Cultural, autora de publicació Carros i carreters d’Eivissa: feina i festa (2013), part d’una recerca encara en curs que també contempla l’illa de Formentera).
Divendres 14 de març: De la transcendència psicològica dels canvis culturals als perquès d’una recerca amb la Gent Gran de Formentera, a càrrec de Josep M. Garcia-Borés i Espí (professor titular de Psicologia Social a la Universitat de Barcelona, beneficiari de la beca d’investigació del Consell Insular de Formentera de 2012 amb el projecte De qui venim: anàlisi psicocultural de la gent gran de Formentera).