El Consell de Formentera, en el marc de la sessió ordinària del ple de novembre, avui ha aprovat dues propostes presentades per l’equip de govern que reclamen que es desenvolupi per part del Govern un nou pla de tractament de la processionària del pi, i una altra perquè es garanteixi la prestació del servei postal de Correus a l’Illa. A més, el Ple ha guardat un minut de silenci per les víctimes mortals assassinades enguany amb motiu de la celebració avui del Dia Internacional per a l’Eliminació de la Violència contra la Dona, com a altres institucions pitiüses i illenques en general.
Processionària del pi
Per unanimitat, el Ple ha aprovat una proposta presentada pel conseller de Medi Ambient, Antoni Tur, que sol·licita a la Direcció General d’Espais Naturals i Biodiversitat de la Conselleria de Medi Ambient i Territori del Govern balear que realitzi els tràmits adients per a la redacció del Pla de control biològic de la processionària del pi a Formentera per al període 2022-2025, i que destini una partida pressupostària per tal finalitat. El conseller ha assenyalat que “la solució tècnica més efectiva és el tractament aeri amb helicòpter a totes les masses boscoses que estiguin afectades per la processionària del pi, incloent les zones més properes al litoral i a les zones humides”.
Servei de Correus
A més a més, a la sessió s’ha donat suport per part de tots els grups polítics a la proposta d’acord en defensa del servei públic de Correus a Formentera. El conseller de Serveis Generals, Bartomeu Escandell, ha explicat que a causa de la retallada que s’ha fet a Formentera en els darrers anys en aquest servei públic, actualment ja només queda l’oficina de Sant Francesc i sense atenció a la tarda i, “per això es fa aquesta proposta per demanar als òrgans i administracions competents que es torni a donar un servei públic de qualitat a Formentera».
A la proposta s’insta la SAE (Sociedad Correos y Telégrafos), la Sociedad Estatal de Participaciones Industriales (SEPI), al Ministeri d’Hisenda, al Ministeri de Transports, Mobilitat i Agenda Urbana i al Govern central que s’adoptin les següents mesures per garantir la prestació dels serveis postals i la seva permanència a l’illa de Formentera: «per una banda, amb cobertura dels llocs estructurals suprimits, també el manteniment de la qualitat de les condicions laborals que garanteixi una plantilla suficient que permeti les corresponents substitucions per malaltia, permisos o vacances. En darrer lloc, es demana que es garanteixin els compromisos de finançament que permetin la correcta prestació dels serveis postals i assegurar que es rebi el repartiment de correspondència cinc dies a la setmana com disposa la directiva postal europea».
Arxiu històric
D’altra banda, també s’ha aprovat una proposta presentada per Sa Unió i pactada amb l’equip de govern relativa a l’arxiu del Consell que insta a considerar una nova ubicació de les dependències de l’Arxiu històric de l’illa dins la redacció del pla de reorganització d’espais i usos dels edificis on el Consell Insular presta serveis públics. A més, s’insta el Consell a digitalitzar la documentació existent i demanar tots els arxius de Formentera que ara són als arxius d’Eivissa. La consellera de Patrimoni, Raquel Guasch, ha destacat que «precisament aquesta legislatura s’està adequant l’Arxiu i ordenant la documentació per oferir el millor servei a la ciutadania»; a més, la consellera Guasch ha recordat que el procés de digitalització de l’Arxiu d’Imatge i So «ja està en marxa i enguany, per exemple, s’han digitalitzat més de 1.600 documents».
El Ple també ha donat suport unànime a una proposta de Sa Unió per reiterar de nou a la companyia subministradora del gas butà i propà a restablir el correcte funcionament de servei de repartiment d’aquest recurs de necessitat bàsica i reforçar els mitjans tècnics i humans per garantir el correcte subministrament a domicili de tots els usuaris de l’illa. D’altra banda, s’insta el Govern balear a obrir un expedient informatiu sobre aquesta situació.
Declaracions institucionals
Al marge d’aquestes mesures, també cal destacar que el Ple ha aprovat amb els vots a favor de l’equip de govern: Gent per Formentera-PSOE, i el grup de Sa Unió una proposta institucional, amb motiu del 20 de novembre, Dia Internacional de la Infància. «En la declaració s’ha recordat els reptes que encara té pendents el Consell de Formentera perquè els drets de la infància siguin una realitat i s’han compromès a seguir duent endavant mesures encaminades a: seguir posant en el centre de la nostra activitat política els drets dels infants; invertir en salut mental; garantir l’ús segur, responsable i crític de la tecnologia; avançar en una escolta real, activa i permanent de nens, nenes i adolescents i abordar la crisi climàtica», segons ha assenyalat el propi Consell a una nota de premsa. La consellera de Joventut, Vanessa Parellada, encarregada de presentar la declaració, ha destacat el següent: «Seguirem en el camí que ens marca l’Agenda 2030, amb la nostra infància al centre de la resposta a aquests reptes».
A la segona esmena d’avui, presentada de manera conjunta per tots els grups, la presidenta del Consell i consellera d’Igualtat, Ana Juan, amb motiu del Dia Internacional per a l’Eliminació de la violència contra la Dona, es reitera “el compromís del Consell amb la lluita contra la violència que s’exerceix contra la dona, pel simple fet de ser-ho, i contra les seves filles i fills”.
“No podem resignar-nos que s’assumeixi com a normalitat la tragèdia dolorosament quotidiana de la violència masclista perquè no és un destí escrit en pedra sinó el resultat, tal com assenyala les Nacions Unides, d’unes relacions de poder desiguals entre dones i homes que persisteix com una crisi silenciosa”, ha assenyalat Ana Juan. La presidenta ha finalitzat la declaració destacant que “només una societat on les dones no pateixin violència per ser dones pot ser considerada lliure, només una democràcia lliure de violència masclista és una democràcia plena”.