@Noudiari / La consellera de l’àrea de Medi Ambient, Indústria i Energia del Consell Insular de Formentera, Sílvia Tur ha presentat aquest matí en roda de premsa els set nous contenidors de recollida d’oli vegetal, així com les dades de recollida d’olis a Formentera els anys 2011, 2012 i 2013.
Per assegurar una adequada gestió dels olis usats a Formentera, l’any 2010 el Consell Insular de Formentera va signar un contracte amb Ca na Negreta per a la instal·lació de set contenidors de recollida d’olis als nuclis urbans de Formentera, amb una capacitat de 800 litres. Aquests contenidors, instal·lats a Sant Francesc (2), la Savina, Sant Ferran, al punt nét des Cap, a la Mola i as Pujols, han set substituïts aquesta setmana per uns nous contenidors amb les mateixes característiques. El cost mensual d’aquest servei és de 560 euros, IVA inclós, assumit íntegrament pel Consellde Formentera.
Així mateix i donat l’elevat volum d’oli vegetal generat per part dels establiments de restauració, es va dur a terme una campanya per a informar de les noves condicions en la retirada i gestió dels olis de cuina usats a Formentera. Es tracta d’aproximadament uns 75 establiments entre els quals es troben bars, restaurants i hotels i que tal com està estipulat a l’ordenança municipal de residus tenen l’obligació de contractar un servei de recollida d’olis.
Estadístiques
Des de la implantació del sistema de recollida d’olis el 2010, és una pràctica que es va estenent, tant entre la ciutadania com entre els empresaris de Formentera, com s’ha fet palés amb les estadístiques de recollida.
A l’any 2013, s’han recollit 11,44 tones als cotnenidors ubicats als nuclis urbans. Els punts que mes recullen són el de La Savina i la deixalleria.
A mode comparatiu, l’any 2012, es recolliren 9.835 litres, equivalent a quasi 10 tones, als punts distribuïts per Formentera. Els mesos d’estiu (juliol, agost i setembre) són els que generen més volum de recollida d’oli. El punt de la savina és el que mes va recollir amb 2.160 litres, seguit del punt de la deixalleria amb 2.040 litres.
Pel que fa a l’any 2011, es recolliren 8.606 litres als contenidors ubicats en sòl urbà. De la mateixa manera que al 2012, la Savina i la deixalleria son els punts que mes recolliren, amb 1.850 litres i 1.810 litres respectivament. Els mesos de juliol, agost i setembre han set, des de sempre, els que major percentatge de recollida registren. A l’agost, Es Pujols, pel volum de visitants, és el nucli que mes recicla l’oli vegetal amb la recollida de 335 litres.
Pel que fa a les dades dels establiments de restauració, a l’any 2013 s’han recollit 21 tones als establiments comercials, que si ho sumem a les dades de recollida dels contenidors a l’abast de la ciutadania, fan un total de 32,44 tones d’oli de cuina retirades l’any passat.
Pel volum de població de l’illa de Formentera, s’estima que es poden generar un total de 100 tones d’oli a l’any. Això vol dir que la resta de tones son recollides per altres empreses o que no es gestionen correctament, per la qual cosa s’ha d’incidir en la conscienciació ciutadana.