Marina Ribas / Ara ja fa uns dies que ha començat la tardor, així que és moment de parlar dels productes de la nova estació, amb fruites i verdures de colors càlids que ens faran gaudir de la cuina durant els primers dies de fresca. La tardor és l’època de l’any en què els dies s’escurcen, comença a arribar fred i el nostre cos es refà després de l’estiu humit i xafogós. És el moment de guarir-nos amb tot allò que ens ofereix la nova estació.
Marià Villangòmez, a Elegies i paisatges, dedicà un recull diferents poemes a aquesta època de l’any sota el nom de “Paisatges tardorencs”. Llegim uns versos del poema “Començament de tardor”: Estovada de pluja, la terra deixondia del mort estiu ardent. I és que si una cosa caracteritza la tardor a les Pitiüses són aquelles primeres pluges que netegen l’atmosfera dels excessos de l’estiu i que calmen les terres eixutes que són a punt d’oferir els primers fruits d’aquesta època de l’any. Si em preguntessin quin és el color de la tardor crec que respondria que el taronja. O el marró. Carbasses, caquis, moniatos…
Tot fruits que formen part del paisatge agrari de les Pitiüses i que es troben en el seu punt àlgid de maduració, de manera que els podem adquirir a bon preu i, a més, n’aprofitarem molt més les seves propietats. A Eivissa i Formentera, a la tardor, gaudim d’una varietat significativa de productes locals dels quals en podem fer un ús molt variat dins la cuina. És el cas de la carbassa, dolça, saborosa i molt versàtil. La podem trobar de diferents formes i colors i a molt bon preu. Aquesta hortalissa és rica en vitamina C i beta carotens (com la majoria de fruites i hortalisses de color taronja).
I és que la naturalesa és sàvia. Per això, quan arriba el fred, ens ofereix fruits que ens ajuden a protegir-nos millor de les adversitats climatològiques que afecten el nostre cos amb el canvi d’estació. Seguint doncs, en la mateixa línia de la carabassa, trobaríem el caqui, un fruit que, si es troba en el seu punt de maduració, resulta exquisidament dolç. Provinent de l’Àsia, el caquier és un arbre que també ha anat guanyant terreny dins la producció agrícola de les Pitiüses i en podem trobar de sembrats en els patis d’algunes cases o solitaris entre els bancals de les feixes. No és estrany veure com algú s’atura a la vora de la carretera a recollir-ne de les branques que taten per alguna tanca.
D’Orient també ens arriba una fruita molt especial, la magrana. És bona tota sola, acompanyant amanides i, com s’ha fet tradicionalment a molts indrets, amb un raig de vi dolç per sobre. Desgranar-la es fa cansat, però val la pena per gaudir d’aquesta especial fruita carregada d’antioxidants i baixa en calories. Un dels altres productes estrella de la tardor són els moniatos. Aquestes “patates dolces” són una vianda característica de la popular trencada de Tots Sants. Es poden degustar de manera tradicional, torrats amb foc de llenya, o bé de maneres més innovadores com, per exemple, acompanyats de ceba caramel·litzada i encenalls de parmesà.
No resulta fàcil trobar noves vies de creació culinària per a un producte molt encasellat dins una festa tradicional, però les opcions són moltes per gaudir d’aquest tubercle dolcenc. Un altre producte que trobem en condicions òptimes en aquesta època de l’any són les pomes. Si bé és cert que la pomera no és un arbre que puguem trobar de manera habitual al camp pitiús, s’ha inclòs dins aquesta llista per les seues propietats i per la seua versatilitat dins la cuina.
Avui en dia, trobem pomes de moltes varietats diferents als supermercats durant tot l’any, però l’època ideal per consumir-la és ara. Perfecta per menjar entre hores i per fer venir la gana, esdevé un producte bàsic per als amants de la rebosteria: pastissos, bescuits, galetes, xarrups… Qui podria resistir-s’hi? Aneu al mercat, a la botiga del vostre barri o poble o visiteu el pagès de la finca del costat. És en aquests llocs on trobarem els productes de temporada, de proximitat i a bon preu. Que els colors de la tardor entrin dins les nostres cuines!