Els acords que determinen els conceptes i les quanties que tenen dret a percebre els pacients i els seus acompanyants quan es desplacen fora de la seva illa de residència per rebre atenció mèdica a qualsevol dels centres hospitalaris del Servei de Salut de les Illes Balears, o fins i tot a d’altres que s’ubiquen fora de la nostra comunitat autònoma, es regulen segons el Decret 42/2010, de 5 de març, que estableix les compensacions per desplaçament dels usuaris del Servei de Salut de les Illes Balears, i segons l’Ordre del conseller de Salut i Consum de 19 de gener de 2011, per la qual es fixen les quanties de les compensacions per aquests desplaçaments.
El règim actual de compensacions per desplaçaments preveu el dret a l’abonament del cost del transport terrestre amb un màxim de 12 euros per trajecte, que en el cas de concret d’usuaris formenterers derivats a l’illa d’Eivissa es limita a 9,35 euros per trajecte.
En relació a la dieta de manutenció el preu estipulat és de 14 euros per persona i dia, tant pel pacient com per l’acompanyant, i en el cas que el tractament obligui a passar nit fora del lloc de residència s’estableix una compensació màxima de fins a 36 euros per persona i dia en concepte pernocta i mitja pensió, sempre que per rebre l’assistència sanitària hagi de romandre dos dies o més fora del seu domicili. Pel que fa a les despeses de trasllat marítim o aèri el sistema de compensacions preveu l’abonament del preu total dels bitllets quan es tracti de viatges en classe turista si es tracta de transport aeri, o del preu final que resulti un cop aplicades les bonificacions establertes pel que fa al transport marítim.
En aquest sentit les dos formacions han reivindicat davant el Parlament la necessitat de que el Govern de les Illes Balears actualitzi a l’alça els imports establerts per l’Ordre del conseller de Salut i Consum que data de l’any 2011, i que pel fet de no haver-se revisat en els darrers set anys suposa la congelació de les compensacions a que tenen dret els pacients i els seus acompanyants així com un increment injust de les depeses a les quals han de fer front. La diputada per Formentera ha afegit que el passat mes de desembre la formació Més per Menorca introduí una esmena al pressupost autonòmic de l’any en curs per fer possible l’increment de la partida que el Govern destina a aquests efectes amb un total de 40.000 euros. A més, s’aprovà que l’actualització s’haurà de fer amb caràcter anual, fet en qualsevol cas també recull el decret que estableix el dret a aquestes compensacions.
Així mateix, la formació GxF-PSOE ha sol·licitat informació a la conselleria de Salut respecte de les despeses que ha suportat el Govern en els darrers tres anys per fer front a les bonificacions per deplaçaments autoritzats als residents de Formentera, Eivissa i Menorca que ho han reclamat i que ascendeixen a una mitjana anual d’aproximadament 700.000 euros, segons la informació facilitada per part de l’executiu autonòmic les darreres setmanes.
En conclusió, les dos formacions coincideixen en demanar al Govern que porti a terme l’actualització a l’alça de les bonificacions abans de l’inici de la temporada d’estiu perquè aquestes es troben molt per devall dels preus reals del transport terrestre, especialment pel que fa als trajectes en taxi, i també pel que fa a l’allotjament a ciutats com Palma i Eivissa. A més, segons apunta la diputada per Formentera Sílvia Tur, “es tracta d’una escletxa més, produïda pels efectes de la doble i triple insularitat que el Govern té el deure d’eradicar”.