@Noudiari / Aquesta setmana s’han fet públiques les dades del servei de vigilància de la posidònia de la Conselleria de Medi Ambient i Territori del Govern Balea i GxF creu que, amb l’estiu conclòs, «és bon moment per fer balanç».
Aquest servei d’assessorament i control, s’inicià el 2013 després d’un darrer estiu «de contínues agressions, denúncies d’activistes mediambientals i un moviment ciutadà a la nostra illa que exigí solucions». Un servei que s’inicià amb dues embarcacions i restringí el fondeig a les zones de ses Illetes, s’Espalmador i es Caló de s’Oli.
«Aquest estiu hem comptat amb cinc embarcacions a la nostra illa que han cobert la costa des de Punta Rasa fins a es Caló passant pel Parc Natural. Però encara queda pendent el control de la platja de Migjorn on s’aprecia un augment de la presència d’embarcacions».
«Formentera és l’illa on més actuacions s’han fet i, encara que sembla que les embarcacions que fondegen malament són cada vegada menys, no es pot obviar que les nostres costes pateixen la pressió d’un gran volum d’embarcacions, la qualitat de les nostres platges atreu els iots més grans del món cada estiu i això té conseqüències negatives sobre la qualitat de la nostra mar i la conservació de la posidònia».
«A Formentera, vesins i vesines, entitats i institucions fa anys que som conscients que la seva conservació ha de ser un imperatiu i Gent x Formentera ha tingut com a prioritat protegir la posidònia i denunciar els atacs sobre les seves praderies», segueix el comunicat de Gent per Formentera.
«Estam orgullosos del fet que la posidònia es protegeixi a tot Balears i que siguem l’arxipèlag de la Mediterrània que més recursos inverteix en la seva protecció i investigació».
«Des de les institucions on GxF té presència s’han impulsat iniciatives proactives en la investigació i divulgació dels nostres valors naturals, i el Fòrum Save Posidònia n’és un exemple destacat. Aquesta setmana assistirem novament a un espai de debat amb aportacions des de la comunitat científica, les entitats de defensa del medi ambient, el teixit empresarial i les institucions. Es tornarà a evidenciar que a Formentera el camí cap a la sostenibilitat és una aposta ferma i consensuada».
«Al llarg d’aquests darrers anys hem avançat i millorat en vigilància, hem sigut pioners en recollir la posidònia a les cartes nàutiques i el Govern Balear ha aprovat el Decret Posidònia».
«No ens podem ni volem aturar aquí. Les administracions competents han de seguir treballant i des de GxF reclamam que es faci una limitació i per això és clau establir la capacitat de càrrega que poden suportar els ecosistemes marins de Formentera i un control integral del fondeig a tot el litoral de l’illa que inclogui la gestió dels residus i les aigües de sentina».
«Les recents dades positives sobre la millora en els fondejos no ens pot fer perdre de vista que és necessari posar límits a la mar com s’ha fet a les nostres carreteres. És evident que la qualitat de l’aigua a la zona de ses Illetes al juliol i agost canvia i existeixen estudis (OBSAM) que alerten del perill d’una major degradació. Protegir la nostra mar és protegir el futur de Formentera».