@Noudiari/La implantació de la tele lectura als comptadors de bona part dels clients del servei d’aigües d’es Puig d’en Fita/Siesta ha permès estalviar en un mes 816 metres cúbics d’aigua segons l’estimació feta per Aqualia, encarregada de la instal·lació de la xarxa d’emissors de control. La projecció d’aquestes dades a tot un any implicarien un estalvi de prop de 10.000 m3 en tot un any. El cost pel Consistori per a implantar aquesta tecnologia ha estat de 123.600 euros.
L’Ajuntament de Santa Eulària des Riu va implantar a finals de 2015 un sistema de tele lectura del consum d’aigua en 400 comptadors de Santa Gertrudis de Fruitera com a prova pilot per a, posteriorment, estendre tot aquest sistema a prop de 4.000 indicadors d’usuaris de tot el municipi. Com a segona fase s’ha triat la zona d’es Puig d’en Fita, on s’han adaptat 791 comptadors individuals i quatre generals, a més d’implantar 40 ‘gotes’, o emissors que recullen cada vuit segons la informació de tots els comptadors dins del seu radi d’acció per a transmetre-la posteriorment a la base central per al processament de la informació. Ara, ja s’ha demanat l’elaboració de tres projectes (diferenciats com a Nord, Sud i Central) per a continuar amb la implantació del sistema a la resta del municipi.
El sistema de tele lectura permet comptar amb més i millor informació dels cabals que es consumeixen en cada moment. Així, amb aquesta eina qualsevol ciutadà podrà conèixer en cada moment la seva despesa exacta i en temps real, de manera que podrà optimitzar el seu consum i evitar pagar de més. A més, de cara a la gestió dels recursos, és més fàcil descobrir consums anormals en tota la xarxa de manera que es pot prevenir millor el frau i detectar de forma immediata qualsevol possible fuita, reduint els temps de reparació i evitant malbaratament i uns majors costos. A més, com a conseqüència d’un consum més ajustat a les necessitats, cal esperar una reducció del cabal extret i del consum elèctric per fer funcionar el sistema, el que es traduirà en un millor estat dels aqüífers i una reducció d’emissions de CO2.