@Jordi Salewski/ Per tots és conegut a Eivissa i Formentera el cas de Becut vermell, el petit escarabat originari d’Àsia que està matant les palmeres. Aquest procés de colonització ha ocupat les principals destinacions turístiques de vacances del mediterrani i sovint els llocs més desitjats, com la primera línia de platja, plena de palmeres que algú va plantar per crear la imatge ideal del paradís. Doncs ara el paradís s’està morint.
L’eivissenca Irene de Andrés treballa sobre l’emblema d’aquesta imatge idíl·lica, la palmera, i les seves malalties, construeix un discurs que posa en dubte la imatge del Paradís. Un Paradís afectat per plagues, un Paradís de negocis que exclouen, una Paradís de superfície. L’exposició ‘Paradisus, d’aquesta artista eivissenca, es pot visitar a Espai Miramemira de Santiago de Compostela a Galícia fins al 15 de febrer.
La necessitat d’aturar-se en un món que va cada vegada més ràpid
Ens presenta una sèrie de fotografies i objectes que giren al voltant de la idea del paradís avui, definit com a paisatge amb palmeres, sorra blanca i aigües cristal·lines. La imatge que ofereixen sovint aquestes destinacions turístiques predilectes pel turisme de masses, és d’una naturalesa verge, platges buides i saturades de color, sovint molt lluny de la realitat que ens trobarem si visitam el lloc.
El treball d’Irene de Andrés oscil·la entre el residus postindustrials, paradisos predissenyats, i intersticis on sembla que el temps s’atura. Documents, fotografies, vídeos i intervencions, són les seves eines per crear un discurs que posa en relleu la necessitat d’aturar-se en un món que ens fa mirar cada vegada més presa. Eivissa ha estat diverses vegades el seu espai de creació, anteriorment amb el projecte ‘Donde nada ocurre‘, experimentava amb la memòria i les runes de les discoteques i sales de festes abandonades d’Eivissa.
Irene de Andrés ha exposat recentment a diverses galeries d’art i a espais culturals com Matadero o La Casa Encendida de Madrid i Maus Hábitos a Portugal. Cal destacar diversos premis com el de Fotografía El Cultural PhotoEspaña 2011, el premi Injuve 2015.