La Biblioteca Municipal d’Eivissa, a Can Ventosa, va acollir aquest dimecres a les 20:15 hores la conferència Nosaltres, les fusterianes a càrrec de les escriptores Núria Cadenes i Gemma Pasqual. Aquest acte s’emmarcava dins la programació de l’Any Fuster i dins el cicle «Illes i Literatura». La directora de la biblioteca, Fanny Tur, va fer una presentació de les conferenciants. «Tant una com l’altra són amigues d’aquesta casa», va recordar.
Ambdues escriptores varen fer un repàs de la trajectòria de Joan Fuster, la seua vida a Sueca, els viatges a Barcelona, els seus primers contactes amb el món de la cultura, la seua manera d’escriure o sobre com va entrar en contacte amb l’exili durant la dictadura, entre altres aspectes.
A banda del «Fuster intel·lectual», Cadenes i Pasqual, que anaven fent intervencions intercalades, també van parlar de la seua personalitat i de la seua filosofia, sempre allunyada dels dogmes. «No hi ha una doctrina fusteriana, perquè el pensament de Fuster es basa en l’interrogant, el dubte i la racionalitat; ell estava sempre a la recerca de la veritat», va destacar Núria Cadenes, qui va afegir, en aquest sentit, que el seu pensament és un antídot «contra el relativisme i el populisme reaccionari que legitima les desigualtats i les opressions».
Gemma Pasqual va parlar de l’intent d’assassinat de l’escriptor valencià i de l’odi del feixisme contra la guia País Valenciano, publicada l’any 1962.
D’altra banda, Pasqual també va recordar que quan era adolescent va rebre com a regal el llibre Nosaltres, els valencians: «Al principi no m’hi animava, però una nit el vaig agafar i no podia parar de llegir». També va destacar que «avui dia molts continuem definint-mos com a fusterians i fusterianes».
«Joan Fuster va ser moltes coses, però sobretot fou un connector de generacions, de territoris i de pensaments», va assenyalar Cadenes, que va parlar de la complexitat intel·lectual de l’escriptor, recordant, com a anècdota, que es definia com «un liberal addicte al manifest comunista».
En acabar, els assistents van poder fer preguntes a les escriptores. Hi era present el regidor de Cultura de l’Ajuntament d’Eivissa, Pep Tur.
Aquesta activitat va comptar amb la col·laboració de l’Institut d’Estudis Eivissencs (IEE) i la Direcció General de Política Lingüística del Govern de les Illes Balears, i també era l’acte triat per commemorar que un dia abans, el dilluns 24 d’octubre, va celebrar-se el Dia Mundial de les Biblioteques.
Sobre les conferenciants
Gemma Pasqual ha set durant anys vicepresidenta de l’Associació d’Escriptors en Llengua Catalana (AELC). Ha escrit sobretot novel·les juvenils o infantils amb un important caràcter pedagògic, com quan tracta el tema de l’assetjament escolar, i els seus personatges són molt coneguts entre els lectors joves: Xènia, Vampira, Marina, són alguns d’ells.
Alguns dels seus títols són Marina, L’últim vaixell, Et recorde, Amanda, La castanyera i en Patufet salven els contes, La mosca: assetjament a les aules, Roger lo pelat o Viure perillosament, entre altres. Ha guanyat diversos premis, com ara el premi Barcanova de literatura juvenil i el premi Samaruc.
Núria Cadenes va estudiar història. Ha exercit i exerceix de traductora, llibretera -llibreria Fan Set a València- i periodista a la revista El Temps.
També ha rebut diversos guardons literaris, com ara el premi Ciutat d’Elx de narrativa, el premi de la Crítica dels Escriptors Valencians, el premi Crims de Tinta, el premi a la millor novel·la del València Negra i el premi Lletra d’Or per la seua darrera obra: Guillem. Altres obres seues són Secundaris, Tota la veritat, Vine al sud, L’Ovidi.
Ambdues ja varen participar l’any 2017 en un llibre col·lectiu amb el mateix títol que la conferència d’ahir a Vila.
Darrer acte fusterià d’enguany a Eivissa
Cal recordar que demà, dijous 27 d’octubre, se celebrarà l’últim acte de la programació de l’Any Fuster a Eivissa. Serà el torn d’una taula rodona en què, sota el títol Joan Fuster llegit des del segle XXI, hi participaran Isidre Crespo, professor, escriptor i estudiós de Joan Fuster; i David Ventura, periodista, escriptor i lector de Fuster. El moderador serà el sociolingüista Bernat Joan.
L’acte tendrà lloc a les 20:15 hores a la seu de l’Institut d’Estudis Eivissencs.