L’Ajuntament de Sant Josep ha recuperat el funcionament habitual de l’alberg de sa Casilla, un cop exhaurit el conveni de cessió a la Creu Roja per atendre les persones que necessitaven acollida urgent arrel de la invasió russa d’Ucraïna. Aquesta cessió es va fer en les primeres setmanes del conflicte i ha permès atendre 24 refugiats que han hagut d’abandonar el seu país per causa de la guerra mentre ha estat necessari prestar aquesta acollida urgent, amb la sortida del país dels majors contingents de refugiats i quan es va fer una crida a totes les administracions per oferir recursos amb els que atendre la necessitat urgent de proporcionar un lloc on estar-se després que haguessin de sortir dels establiments hotelers on se’ls va fer la primera acollida.
Dotat d’una capacitat per a 14 persones, sa Casilla està completament equipada amb les comoditats necessàries per una llarga estada i en aquest període de cessió l’han fet servir un total de 16 dones, 7 menors d’edat, amb edats entre els 2 i els 17 anys, i un home.
La regidora de Promoció Social, Guadalupe Nauda, ha recordat que «quan algú ha de deixar tota la seva vida enrere i sortir de casa amb el que porta a sobre, ha de poder trobar algú que l’ajudi a refer-se i començar de nou. Sant Josep és un municipi solidari i acollidor i per això hem mirat que totes les famílies que han passat per sa Casilla es sentissin segures i ben rebudes, com hem fet amb altres col·lectius al llarg d’aquests últims anys».
Arrel de la posada a disposició de Creu Roja d’aquest equipament, l’organització internacional hi va poder instal·lar un primer grup de 8 persones procedents de l’establiment turístic de Platja d’en Bossa on s’estaven, tres dones i nou infants de distintes edats (formant tres unitats familiars diferents). Les places restants es varen anar ocupant amb els pas dels mesos.
A l’abril, una mateixa unitat familiar formada per tres dones de distintes generacions va necessitar aquest servei, quedant ocupades 11 de les places. A primers de maig una de les famílies formada per una mare i dos fills va deixar el recurs per retornar al seu país . A mitjans de mes, una altra família formada per mare i fill va necessitar d’un habitatge i va passar per sa Casilla durant un parell de setmanes abans de viatjar a Alemanya.
A principis de juny, una altra família formada per mare i filla va passar pel centre, igual que dos joves ucraineses de camí cap a Irlanda i una altra jove que, procedent de Kiev i després de passar per Granada va viatjar a l’illa per mirar de treballar. A finals de juny estaven ocupades 11 de les 14 places. Al juliol, s’hi va afegir una parella arribada d’Odessa que havia trobat feina a l’illa i no trobava allotjament. L’agost, una jove procedent de Txernòbil va passar unes setmanes a sa Casilla abans de tornar a Cracòvia.
A finals de setembre, les persones que quedaven a l’alberg, un total de nou persones entre les que hi havia tres unitats familiars, una parella i una jove sola, se’ls va oferir ser traslladades a Almeria, que acceptaren tres persones; dos de les unitats familiars varen provar d’instal·lar-se buscant un pis i feina, una d’aquestes a una altra província, mentre que l’altre família, mare i filla, va decidir provar sort a Eivissa aprofitant que disposaven d’una xarxa de suport familiar i va trobar lloguer. La parella que romania al centre ja treballava amb opció a un lloguer i va optar per seguir la seva vida autònoma.
Al llarg de la seva estada, a les famílies acollides se’ls han ofert distints tipus d’ajuts, com la facilitació de documentació administrativa, alimentació, transport, medicació, vestuari, orientació laboral, juguerois o quaderns didàctics per aprendre l’espanyol.