@Noudiari/ Esperança Marí, diputada de la coalició PSOE-Pacte per Eivissa, ha preguntat a la consellera de Família i Serveis Socials del Govern de les Illes Balears, en el ple del Parlament sobre les condicions en què es troben els infants amb greus discapacitats que acaben la seva escolarització obligatòria (actualment possible fins al 21 anys, per a aquests casos extrems). Segons Marí, “quan aquests infants als 21 anys surten dels seus centres, no poden assistir a cap Centre Ocupacional, ni compten amb cap altre recurs similar de l’administració. L’única sortida possible és que siguin atesos en un centre de dia”.
“Actualment aquest alumnat ja es troba atès en unes condicions que, com a mínim, en alguns casos, són ben discutibles, perquè hi ha joves de dinou o vint anys escolaritzats a centres d’infantil i primària juntament amb infants petits de tres i quatre anys”, ha explicat Marí. Però, si la situació ja és sovent precària en les actuals condicions d’escolarització, “encara és pitjor l’angoixa que es genera sobre el seu futur. Enguany hi ha famílies que haurien d’entrar els seus fills a la residència de Can Raspalls, l’única d’Eivissa condicionada per a aquests infants, que s’han trobat sense plaça. Han estat informats que ara no hi ha plaça i se’ls ha dit que ho tornin a demanar a l’abril, sense poder-los assegurar que en tendran, tenir famílies sotmeses a una pressió i a una angoixa és totalment inacceptable», ha lamentat la diputada.
Un finançament insuficient
Marí considera “vergonyós” que els infants amb discapacitat es trobin “sense sortida”. La diputada de PSOE-Pacte per Eivissa ha rebutjat que el Govern de les Illes Balears “llenci pilotes fora” dient que les competències són del Consell Insular. “Efectivament, les competències són del Consell Insular, però el finançament –actualment d’1,5 milions d’euros- procedeix del Govern de les Illes Balears. I es veu clarament que es tracta d’una quantitat insuficient, perquè la residència de Can Raspalls no està a ple ús, i ara seria del tot necessària”, ha criticat Marí.
Finalment, Marí ha lamentat que hi hagi hagut famílies que s’han hagut de desplaçar de les Balears a altres comunitats autònomes, com Madrid o Múrcia, perquè els seus infants puguin ser atesos en condicions adequades. “Això és lamentable per a nosaltres com a societat, però resulta especialment vergonyós per a un Govern que permet aquest tipus de situacions, quan saben perfectament de quantes persones es tracten, on estan escolaritzades i per tant quantes places es necessiten”, ha conclòs la diputada de PSOE-Pacte per Eivissa.