@Noudiari/ Entre el 7 de setembre i avui, 30 de novembre, quatre persones en risc d’exclusió social de la Fundació Deixalles i un capatàs han aconseguit retirar 18.160 kg de flora al·lòctona, bàsicament de Carpobrotus sp. i Opuntia sp., del Parc Natural de ses Salines, a l’illa de Formentera.
Durant 59 jornades aquest equip ha fet feina en el projecte de rehabilitació d’hàbitats degradats per flora al·lòctona al Parc Natural de ses Salines, que es du a terme gràcies al Conveni de col·laboració entre el Govern de les Illes Balears, per mitjà de la Conselleria de Medi Ambient, Agricultura i Pesca, i l’Obra Social “la Caixa”.
L’empresa de transport marítim Trasmapi també ha col·laborat amb la Fundació Deixalles facilitant el transport fins a Formentera del personal i dels vehicles necessaris per a aquestes feines de conservació.
El Parc Natural de ses Salines és un espai protegit ple d’habitatges unifamiliars i d’edificacions amb jardins i zones enjardinades. El medi natural és objecte de contínues intromissions de flora al·lòctona, invasora en el pitjor dels casos, que prové d’aquestes zones antropitzades. Apareixen espècies que no són pròpies del territori, amb un creixement molt més ràpid que les autòctones, i provoquen el desplaçament o fins i tot la desaparició de la flora pròpia d’aquest hàbitat. A l’àmbit del Parc de l’illa de Formentera hi ha grans extensions d’aquest tipus de flora, especialment als sistemes dunars.
Per tot això, el Parc ha establert un programa de conservació de flora amb l’objectiu de conservar-ne l’autòctona, i els plans anuals d’execució inclouen actuacions de retirada de flora al·lòctona, seguiment de les zones on s’ha actuat en campanyes anteriors i anàlisi i cartografia de les zones que queden pendents de retirar.