@Noudiari / El Museu Etnogràfic d’Eivissa inaugura aquest dissabte, dia 17 de febrer, les exposicions temporals de 2018: ‘La màgia de les aigües. Antigues festes i ballades vora pous i
fonts‘, ‘Llum! Usos i costums entorn del foc i la llum‘, i ‘Paisatge i colors de Joan Ribas Ribas‘. L’acte tendrà lloc a les 12 hores a Can Ros des Puig de Missa de Santa Eulària des Riu, seu del museu, i comptarà amb l’actuació de la colla de dimonis i bruixes Els Mals Esperits, i el concert acústic de rock del grup Rels, que presentarà temes del seu nou disc.
El conseller de Cultura, David Ribas, acompanyat de la directora del museu, Lina Sansano, ha presentat les exposicions, que seguint amb la planificació del Museu Etnogràfic d’Eivissa, com cada any, presenta tres petites mostres que ajuden a renovar l’oferta expositiva i cultural. A la vegada que es mostren i es posen en valor noves peces i col·leccions del fons de reserva museogràfic, sempre amb relació amb l’objecte del Museu, que és el patrimoni etnogràfic i el patrimoni cultural, intentant reflectir també la part immaterial de l’imaginari cultural de l’illa.
En aquest sentit, l’exposició sobre l’aigua vol posar en relleu que al voltant d’aquest element imprescindible les societats agrícoles i ramaderes dirigien les seues pregàries i els seus rituals per agrair que l’aigua havia fet germinar les llavors, que havia generat la vida als camps i que havien aconseguit una bona collita. També era un lloc especial per celebrar les seues festivitats, per reunir-se, per ballar… Per Sant Joan es donava també començament a tota una sèrie de ballades a pous i fonts que s’allargaven durant el període estival. Cada pou i cada font tenia un dia assignat i en alguns casos s’hi ballava fins a dos vegades en tot l’estiu.
El foc, un símbol
La segona mostra fa referència a la llum i al foc, considerat aquest un símbol, un element de purificació i de protecció de la casa. A l’àmbit domèstic és on més s’emprava: per cuinar, per escalfar-se, per il·luminar, etc. Dins de les cases els sistemes d’il·luminació eren molt senzills: espelmes, llumeners d’oli. Altres llums molt populars durant la primera meitat del segle XX eren els llums de carburs i els llums de petroli. Es podien adquirir fàcilment en diversos comerços de Vila i oferien una llum més clara i de millor qualitat.
Finalment, la mostra d’aquarel·les de la primera meitat del segle XX, de Joan Ribas. Nascut a Sant Agustí des Vedrà l’any 1915, Joan Ribas Ribas († Eivissa, 1999) era pintor i delineant de professió i de formació, activitats que en un temps va compaginar amb el conreu de la terra. Sembla que Joan Ribas va començar i es va donar a conèixer al món de l’art amb els seus dibuixos amb tinta que, a vegades, acoloria una mica. Més endavant l’artista es va endinsar en l’aquarel·la, primer amb petits dibuixos detallistes i minuciosos i amb tonalitats pastel; però Joan Ribas presenta també altres etapes de dibuix de traç més gruixut, més gran i amb menys detall.