L’entitat cultural reclama que es facin efectives les recomanacions que va efectuar l’any 2009 el Comitè Espanyol d’ICOMOS, en el que demanava la incorporació del teixit associatiu illenc als òrgans locals i insulars, decisoris en matèria patrimonial, i especialment al Consorci Eivissa Patrimoni de la Humanitat.
Tres anys més tard, aquesta participació encara no s’ha fet efectiva i només s’ha limitat a consultes preliminars. Per això, l’Institut d’Estudis Eivissencs (IEE) recorda que a les sessions de treball a Kotor (Montenegro), els dies 7 i 8 del juny passat, es va debatre la participació de la ciutadania a tots els nivells, en especial en la preparació i implementació dels Plans de Gestió dels béns Patrimoni Mundial. En una anterior reunió, celebrada l’any passat a París, també es reclamava als poders públics, afavorir «la intervenció de totes les parts interessades i coordinades en l’elaboració dels Plans de Gestió i polítiques de conservació dels béns patrimonials declarats».
Segons l’IEE, la incorporació de determinades entitats illenques i de persones interessades en temes patrimonials, no només comporta un acompliment de les disposicions de la Unesco sinó que «ha de permetre una correcta democratització de la gestió dels majors tresors patrimonials de les nostres illes, així com una distribució més racional dels recursos econòmics disponibles i dels que poden arribar». L’IEE també defensa que la participació ciutadana en l’ús i gestió dels béns Patrimoni Mundial ha de merèixer el consens unànime de forces polítiques, culturals, econòmiques i socials eivissenques i formentereres.