@Noudiari/ Dos dels productes més emblemàtics de l’horta d’Eivissa, com són la patata roja i la síndria, tindran una comercialització específica sota el distintiu ‘Sabors d’Eivissa’, que impulsa la conselleria de Medi Ambient i Medi Rural i Marí del Consell d’Eivissa per promocionar els productes autòctons eivissencs.
La presentació d’aquesta iniciativa s’ha realitzat a la finca de Can Marines, on el conseller de Medi Ambient i medi Rural i Marí del Consell d’Eivissa, Miquel Vericad, ha valorat especialment que amb el cas de la patata «es recupera el producte més emblemàtic de l’horta d’Eivissa i un element clau de la nostra gastronomia». Vericad ha senyalat que l’única forma perquè el camp eivissenc sobrevisqui és «preservant productes d’excel·lència i fomentant la diferenciació. Així fem una aposta de futur per a la competitivitat i supervivència del camp eivissenc. Al mateix temps permetrà a les noves generacions poder seguir assaborint plats en els quals la patata tradicional és un ingredient insubstituïble». A la presentació també han assistit el tècnic d’agricultura del Consell d’Eivissa, Josep Lluís Joan, el president de la Pimeef, Alfonso Rojo, i el representant d’AgroEivissa, Joan Marí.
Patata roja
La patata roja és un dels productes més preuats per la seua qualitat i aplicacions culinàries, i és la varietat perfecta per preparar plats distintius de la gastronomia eivissenca com l’ensalada pagesa o el bullit de peix. De les diferents varietats de patata roja eivissenca només ha arribat fins als nostres dies el cultiu d’una varietat de patata de pell vermella i polpa groga, de brots vermells i de gran qualitat gustativa. La seua menor producció va facilitar que durant els anys 70 entrés una varietat coneguda com Desirée, de qualitat i usos culinaris molt similars. En aquest procés de comercialització s’inclouen tant la patata roja com la variant Desirée.
Assaig experimental a Can Marines
Aquesta reintroducció comercial ha estat possible gràcies a l’obtenció d’una nova partida de patata eivissenca sanejada de virus i, després d’un assaig experimental en la finca de Can Marines i una prova pilot en una finca comercial amb resultats positius. El projecte s’ha iniciat amb 1300 kilograms de patata de sembra que s’han conreat en un espai d’1’3 hectàrees. La patata de sembra es va repartir entre diversos productors (inclosos diversos ecològics) per ser sembrades al febrer-març. Aquest mes de juny s’estan recol·lectant les diferents parcel·les que seran comercialitzades, juntament amb les partides de varietat Desirée que compleixin amb els requisits de la marca.
La síndria
Per altra banda, la síndria d’Eivissa, molt apreciada pel seu tast dolç i textura cruixent, podrà ser fàcilment identificada a partir d’ara gràcies a l’etiquetatge directament en origen per l’agricultor. Aquest cas no es basa en una varietat tradicional, però la presència de llavors en aquesta varietat constitueix una anomalia en l’orientació general de la producció nacional i europea que tendeix a comercialitzar síndries sense llavors. La seva comercialització respectant el cicle productiu permet oferir síndries de gran qualitat a partir de mitjans el mes de juny.
Durant l’acte de presentació, el xef Óscar Molina ha ofert una degustació d’elaboracions basades en la patata roja i la síndria eivissenca. Així, ha presentat un xip síndria deshidratada; ha realitzat una fusió peruana-japonesa amb dues causas limeñas preparades amb puré de patata i una amb puré de tonyina i una altra amb pop i salsa d’oliva negra; síndria cuinada a baixa temperatura durant 20 hores amb herbes, gingebre, menta i advocat; còctel de suc de síndria amb leche de tigre, herbes, llima i vodka; i de postre un gelat amb leche de tigre, suc d’ají, granissat de síndria, flors i coriandre.